Na hlavný obsah

Slovensko daruje desiatky tisíc vakcín od AstraZenecy Ukrajine a Čiernej Hore

Zdieľaním vakcín pomáhame aj sebe, tvrdí Korčok.

Slovensko daruje desiatky tisíc vakcín od AstraZenecy Ukrajine a Čiernej Hore
Na snímke balenia s vakcínami proti ochoreniu COVID-19 od spoločnosti AstraZeneca. Foto: TASR/AP

Slovensko daruje Ukrajine 60 000 vakcín proti covidu od výrobcu AstraZeneca a 10 000 rovnakých očkovacích látok Čiernej Hore. Oznámilo to v pondelok (23. 8.) ministerstvo zahraničných vecí s tým, že SR sa pripája k úsiliu Európskej únie a jej členských štátov zameranému na podporu tretích krajín v boji s ochorením COVID-19 prostredníctvom zdieľania vakcín.

„Darovaním vakcín Ukrajine a Čiernej Hore vyjadrujeme solidaritu s týmito dôležitými zahraničnými partnermi a prispievame k boju s ochorením COVID-19 na globálnej úrovni. Zdieľaním vakcín so zahraničnými partnermi zároveň pomáhame aj sebe, keďže pandémiu nemôžeme poraziť v rámci hraníc jedného štátu,“ uviedol šéf rezortu diplomacie Ivan Korčok (nom. SaS).

Poskytnutie vakcín zabezpečuje ministerstvo zdravotníctva SR v koordinácii s rezortami diplomacie a vnútra, ale aj s Európskou komisiou.

„Akonáhle sme uvideli priestor z hľadiska efektívnosti využitia vakcín, ktoré máme aktuálne k dispozícii, rozhodli sme sa pomôcť v oblasti očkovania aj zahraničným partnerom, nakoľko ochorenie COVID-19 je jeden z kľúčových bodov na riešenie nielen na Slovensku, ale aj za hranicami,“ povedal minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nom. OĽANO).

Slovensku sa týmto krokom podľa rezortu diplomacie zároveň otvoria možnosti na flexibilné získavanie vakcín od zahraničných partnerov v závislosti od aktuálnych potrieb.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko