Na hlavný obsah

Spomedzi hospitalizovaných pacientov bolo takmer 97 percent nezaočkovaných, oznámili hygienici

Ide o údaje za prvých sedem mesiacov tohto roku.

Za obdobie od začiatku očkovania proti koronavírusu na Slovensku evidujú v Epidemiologickom informačnom systéme 16 117 hospitalizovaných pacientov v nemocniciach s covidom.

Z tohto počtu bolo nezaočkovaných 15 609 osôb (96,9 %). Zvyšné 3,1 % (508) hospitalizácií tvorili zaočkovaní. Oznámil to v piatok (20. 8.) Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR na facebooku.

Ide o tých pacientov, ktorých hospitalizovali s covidom od 1. januára do 31. júla, teda za prvých sedem mesiacov kalendárneho roka 2021.

Hygienici ešte v stredu (18. 8.) uviedli, že v júli pri prevládajúcom delta variante bolo z celkového počtu 1 234 pozitívnych plne zaočkovaných (viac ako 14 dní po podaní druhej dávky vakcíny) 170 osôb. To predstavuje podiel 13,8 %.

„V ojedinelých prípadoch síce môže dochádzať k infekcii aj u zaočkovaných osôb, no dáta dokazujú, že majú miernejší priebeh ochorenia a je len malá pravdepodobnosť, že plne zaočkované osoby budú hospitalizované v nemocnici,“ skonštatoval ÚVZ.

Po zverejnení štatistiky sa ozvalo mnoho kritických hlasov. ÚVZ tak na výhrady reagoval na sociálnej sieti: „Rozumieme výhradám, ktoré sa objavujú v diskusii k uvedenej štatistike. Hoci sme uviedli za aké obdobie a v ktorom systéme boli tieto základné údaje vyhodnocované, rešpektujeme, že takáto forma štatistiky môže pôsobiť skresľujúco. Keďže z našej strany nešlo o zámer manipulovať, poskytneme v najbližšom čase aj údaje za mesiace, kedy bola proporcia zaočkovaného obyvateľstva významnejšia.“

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko