Na hlavný obsah

Taliansko evakuovalo z Afganistanu najviac Afgancov spomedzi členov EÚ

Podľa ministra zahraničia Luigiho di Maia ich je takmer 5 000.

Taliansko evakuovalo z Afganistanu najviac Afgancov spomedzi členov EÚ
Taliansky minister zahraničných vecí Luigi Di Maio víta posledný taliansky evakuačný let z Kábulu. Foto: SITA/AP

Taliansko z Afganistanu evakuovalo takmer 5 000 Afgancov, čo je najviac z krajín Európskej únie. Povedal to v sobotu (28. 8.) taliansky minister zahraničia Luigi di Maio. Posledné evakuačné lietadlo, ktoré z Kábulu zaistilo Taliansko, dorazilo do Ríma v sobotu ráno.

„Chcem sa poďakovať všetkým, ktorí sa na evakuácii v uplynulých dňoch podieľali. Čo sa týka počtu evakuovaných Afgancov, sme v Európskej únii prvou krajinou,“ oznámil di Maio na letisku.

V lietadle bolo 58 Afgancov, takže celkovo Taliansko evakuovalo 4 900 afganských spolupracovníkov západných misií. Vrátili sa aj poslední členovia talianskeho diplomatického zboru a tí, ktorí zabezpečovali bezpečnosť.

Taliansko dúfa, že sa s pomocou OSN, mimovládnych organizácií a okolitých krajín podarí z Afganistanu dostať ďalších Afgancov.

„Je tam ešte veľa Afgancov, ktorí čakajú na evakuáciu, ale my ju už naším leteckým mostom nezabezpečíme. Sme pripravení zabezpečiť možnosť odísť tým, ktorí s nami (v Afganistane) 20 rokov spolupracovali, s pomocou OSN a krajín susediacich s Afganistanom,“ povedal di Maio.

Afganská misia

Ako napísala agentúra AFP, Taliansko patrilo spolu so Spojenými štátmi, Tureckom, Spojeným kráľovstvom a Nemeckom k pätici krajín najviac zapojených do operácií v Afganistane. Podľa ministerstva obrany v Afganistane padlo 53 Talianov a 723 utrpelo zranenia. Do misií Taliansko poslalo 50 000 svojich vojakov.

„Skončila sa prvá fáza a začína sa tá ťažšia. V nej nesmieme opustiť afganský národ, afganské ženy, mladých Afgancov a tých, ktorí po všetky tie roky prejavovali túžbu po zmene,“ povedal šéf talianskej diplomacie.

Často chaotická evakuácia z Afganistanu začala, keď sa 15. augusta hnutie Taliban zmocnilo Kábulu. Skončiť má do 31. augusta, keď z krajiny majú odísť poslední Američania. O zložitosti a nebezpečnosti situácie svedčí štvrtkový (26. 8.) teroristický útok pri kábulskom letisku, pri ktorom zomrelo najmenej 169 Afgancov a 13 amerických vojakov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet