Na hlavný obsah

Taliban dobyl mesto Mazáre Šaríf, vládne jednotky utekajú k uzbeckej hranici

Mesto vyzerá, akoby padlo bez boja.

Taliban dobyl mesto Mazáre Šaríf, vládne jednotky utekajú k uzbeckej hranici
Na snímke vlajky Talibanu vejú na námestí afganskej provinčnej metropoly Ghazní, ktorá sa nachádza iba 150 kilometrov od Kábulu 14. augusta 2021. Foto: TASR/AP

Povstalci z radikálneho islamistického hnutia Taliban v sobotu (14. 8.) dobyli mesto Mazáre Šaríf na severe Afganistanu, ktoré doteraz ako jedno z posledných troch veľkých miest kontrolovala afganská vláda.

Vládne jednotky utekajú smerom k uzbeckej hranici, informovala v podvečer agentúra Reuters s odvolaním sa na vedenie provincie Balch. Útok islamistov na provinčné administratívne stredisko sa začal v sobotu ráno.

Podľa šéfa provinčnej rady mesto vyzerá, akoby padlo bez boja. Vojaci údajne na mieste nechali všetko vybavenie a vydali sa smerom k uzbeckej hranici. V meste už dochádza len k menším stretom v jednej časti mimo centra, píše Reuters.

Podľa poslanca z provincie Balch sú teraz v Rukách Talibanu všetky budovy a provinčné úrady, vrátane úradu guvernéra, píše AP.

Islamisti v sobotu okrem toho obsadili mesto Zarí Šarán, správne stredisko provincie Paktika na východe pri hraniciach s Pakistanom, uviedol tamojší poslanec.

Mazáre Šaríf so 400 000 obyvateľov bolo spolu s metropolou Kábul a východoafganským Dželábádom jedným z ostatných troch veľkých miest, ktoré doteraz mala pod kontrolou afganská vláda.

Vrátane Zarí Šaránu a Mazáre Šarífu sa povstalci za uplynulý týždeň zmocnili 20 provinčných metropol, ktorých je celkovo 34, a kontrolujú väčšinu krajiny.

Podľa agentúry AP sa bojovníci Talibanu tiež citeľne priblížili k hlavnému mestu Kábulu, keď v rovnomennej provincii obsadili okres Čar Asjáb vzdialený asi desať kilometrov južne od metropoly.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet