Na hlavný obsah

USA evakuovali z Afganistanu za víkend 11 000 ľudí

Biden dúfa, že akciu stihnú dokončiť do 31. augusta.

USA evakuovali z Afganistanu za víkend 11 000 ľudí
Na snímke americký prezident Joe Biden. Foto: TASR/AP

Z Kábulu evakuovali za víkend 11 000 ľudí, oznámil v nedeľu (22. 8.) americký prezident Joe Biden. Prioritou Spojených štátov je podľa neho z Afganistanu evakuovať amerických občanov čo najrýchlejšie a najbezpečnejšie, ako to len bude možné, napísala agentúra AP.

Prezident stále dúfa, že sa evakuáciu podarí dokončiť k 31. augustu. Americké sily v rámci urýchlenia evakuácie rozšírili ochranné pásmo okolo kábulského letiska, oznámil tiež prezident.

„Dúfame, že to nebudeme musieť predlžovať. Myslím ale, že o tom budeme diskutovať,“ dodal Biden s odvolaním sa na dátum, do ktorého majú Afganistan opustiť všetky americké jednotky.

„Každý Američan, ktorý chce domov, sa dostane domov,“ uviedol Biden s tým, že americkí občania sa z Kábulu na letisko presúvajú bezpečnejšie a rýchlejšie. USA, rovnako ako ďalšie západné krajiny, evakuujú z Afganistanu aj miestnych spolupracovníkov zahraničných mocností. Na evakuáciu stále čakajú desiatky tisíc ľudí, uviedla AP.

Radikálne islamistické hnutie Taliban, ktoré v predchádzajúcom týždni prevzalo kontrolu nad Afganistanom, pri rozširovaní bezpečnej zóny okolo kábulského letiska spolupracovalo, dodal Biden. Podľa neho ale situácia na mieste napriek tomu zostáva nebezpečná.

USA podľa Bidena zostávajú ostražité v súvislosti s možnými útokmi krídla teroristickej organizácie Islamský štát, ktorá operuje v Afganistane a Pakistane, a ďalších ozbrojených skupín.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet