Na hlavný obsah

Uzbecké úrady vrátili 150 Afgancov naspäť do krajiny

Taliban prisľúbil, že sa im nič nestane.

Uzbecké úrady vrátili 150 Afgancov naspäť do krajiny
Afganci sa zhromažďujú na letisku v Kábule. Foto: TASR/AP

Uzbekistan vrátil do Afganistanu skupinu 150 ľudí, ktorí utiekli pre obavy z radikálneho hnutia Taliban, ktorý sa zmocnil vlády v krajine. Agentúre TASS to povedal hovorca uzbeckého ministerstva zahraničia Jusup Kabulžanov, podľa ktorého sa tak stalo po tom, ako Taliban zaručil bezpečnosť týchto utečencov.

„V dôsledku dohôd dosiahnutých s vedením Talibanu o predchádzaní akémukoľvek násiliu, prenasledovaniu a stíhaniu vedenému proti tejto kategórii osôb bolo 150 afganských občanov z vlastnej vôle vrátených do vlasti,“ citovala agentúra vyjadrenie tlačového tajomníka uzbeckej diplomacie.

Kabulžanov zároveň tvrdil, že títo ľudia sa už vrátili domov. Informovali podľa neho, že všetkých prepustili a sú v kruhu svojich rodín.

Po tom, čo Taliban uplynulý víkend prakticky bez boja prevzal moc, začali z Afganistanu utekať tisíce ľudí zo strachu, že radikálne hnutie v krajine obnoví brutálny režim, ktorý v krajine panoval za jeho vlády v rokoch 1996 až 2001. Západné štáty z Afganistanu evakuujú cez letisko v Kábule svoj diplomatický personál, ale tiež Afgancov, ktorí pre nich pracovali.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet