Na hlavný obsah

V Afganistane stratili desiatky vojakov a miliardy libier. Briti sa teraz pýtajú, či to stálo za to

Mnohí veteráni i verejnosť sú z vývoja rozčarovaní.

Spojené kráľovstvo zohralo po boku USA strategickú úlohu v Afganistane. Politici pritom dlhodobo pred verejnosťou obhajovali potrebu intervencie. Kráľovská armáda počas nej prišla o 457 vojakov a miliardy libier. Mnohí veteráni aj verejnosť sa teraz pýtajú, či to všetko stálo za to.

Britská armáda bola v Afganistane spolu s americkou už od prvého dňa intervencie. Počas dvadsiatich rokov sa jej okrem iného podarilo odstrániť 8 miliónov nášľapných mín. Veteráni, ktorí v Afganistane prišli o priateľov a spolubojovníkov, to však už za úspech nepovažujú.

„Keď som videl, akou rýchlosťou Taliban získal späť celý Afganistan, nezmohol som sa na jediné slovo. Pred pár dňami som si so ženou v tichosti pripomínal incident, pri ktorom som prišiel o obe nohy. Pýtam sa teraz sám seba, ale aj politikov, stálo to vôbec za to,“ hovorí Jack Cummings, veterán kráľovskej armády.

Britská verejnosť na jednej strane podporuje snahy o demokratizáciu Afganistanu, na druhej strane sa obáva, čo sa stane s Afgancami, ktorí nepodporujú Taliban.

Mnohí analytici, no i politici si zasa kladú otázku, či má Taliban napojenie na teroristické skupiny a či s nimi plánuje spolupracovať.

Pozrite si reportáž RTVS:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet