Na hlavný obsah

Vo Francúzsku sledujú muža s údajnými väzbami na Taliban

Bol medzi evakuovanými z Afganistanu.

Vo Francúzsku sledujú muža s údajnými väzbami na Taliban
Na ilustračnej snímke bojovníci Talibanu na hliadke v uliciach Kábulu. Foto: TASR/AP

Francúzsky minister vnútra Gerald Darmanin nariadil sledovanie muža evakuovaného z Afganistanu, pretože je podozrivý z napojenia na militantné hnutie Taliban. V pondelok (23. 8.) o tom informovala tlačová agentúra AFP.

Francúzsko evakuovalo v posledných dňoch približne 1 300 Afgancov cez vojenskú základňu v Abú Zabí. Francúzsky prezident Emmanuel Macron totiž vyhlásil, že jeho krajina otvára náruč ľuďom ohrozeným Talibanom, ktorý nečakane rýchlo obsadil Afganistan a metropolu Kábul.

Štyri ďalšie osoby, blízke hlavnému podozrivému, sú tiež sledované francúzskou políciou, povedal Darmanin pre AFP.

Muži majú povinnosť zdržiavať sa len v predpísanej oblasti a zostať v karanténe. Jeden z nich túto podmienku porušil a v centre Paríža ho v pondelok večer zadržali, píše BFM TV. Za to mu hrozia až tri roky väzenia a pokuta 45 000 eur.

„Myslíme si, že je zrejme napojený na Taliban, aj keď tento muž veľmi pomáhal s evakuáciou z francúzskeho veľvyslanectva v Kábule,“ uviedol minister o hlavnom podozrivom. „Francúzsko je humánne, ale je aj ostražité,“ napísal tiež na twitteri.

Podľa dokumentu ministerstva, ktorý mala možnosť vidieť AFP, sa muž priznal k členstvu v Talibane a vyhlásil, že pracoval ako ozbrojený veliteľ talibanského kontrolného stanovištia v Kábule.

„Vzhľadom na značné ťažkosti pri bezpečnostnom preverovaní repatriovaných ľudí sa francúzske úrady dohodli, že vezmú tohto muža a jeho rodinu na palubu evakuačného letu“, dodal minister.

Keď muž pricestoval do Abú Zabí, francúzska spravodajská služba DGSI ho preverovala a teraz ho sledujú, o čom ho aj upovedomili. Rovnako sú pod dohľadom aj štyria ďalší evakuovaní, s ktorými má údajne blízke vzťahy, doplnil Darmanin.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet