Na hlavný obsah

Východom Ukrajiny sa opäť ozýva streľba. Separatisti zabili jedného vojaka

Ďalších dvoch zranili.

Východom Ukrajiny sa opäť ozýva streľba. Separatisti zabili jedného vojaka
Na snímke ukrajinskí vojaci v zákopoch na východe Ukrajiny. Foto: TASR/AP

Jedného ukrajinského vojaka zabili a ďalší dvaja utrpeli zranenia v prestrelkách s proruskými separatistami v Donbase na východe Ukrajiny, oznámila v utorok (31. 8.) agentúra AFP s odvolaním sa na komuniké ukrajinskej armády. Tá obviňuje rebelov z porušovania dohodnutého prímeria ostreľovaním ukrajinských pozícií.

Separatisti naopak podľa povstaleckej agentúry DAN obvinili ukrajinskú armádu, že porušuje prímerie ostreľovaním južnej časti neuznávanej „ľudovej republiky“ okolo povstaleckej bašty Donecka. O prípadných stratách sa separatisti nezmienili.

„V posledných dňoch napätie na ukrajinskom fronte opäť stúpa, kde od 22. augusta prišlo o život päť vojakov,“ poznamenala AFP a pripomenula, že v sobotu (28. 8.) separatisti ostreľovali mesto Avdijivka z mínometov a diel a zranili osem ukrajinských vojakov.

Od začiatku roka podľa Kyjeva zabili 50 ukrajinských vojakov, čo zodpovedá stratám za celý minulý rok. Separatisti tvrdia, že od januára prišli o 30 bojovníkov. Kým v druhej polovici minulého roka sa prímerie celkom rešpektovalo, tento rok napätie stúpa najmä od ruského cvičenia, pri ktorom sa pri hraniciach s Ukrajinou ocitlo okolo 100 000 vojakov, pripomenula AFP.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet