Na hlavný obsah

Vysoká komisárka OSN tvrdí, že obdržala správy o poprave civilistov hnutím Taliban

Práva žien v Afganistane sú vraj tiež obmedzované.

Vysoká komisárka OSN tvrdí, že obdržala správy o poprave civilistov hnutím Taliban
Na snímke vysoká komisárka OSN pre ľudské práva Michelle Bacheletová. Foto: TASR/AP

Vysoká komisárka OSN pre ľudské práva Michelle Bacheletová povedala, že dostala vierohodné správy o porušovaní ľudských práv radikálnym islamistickým hnutím Taliban v Afganistane. Ide podľa nej okrem iného o mimosúdne popravy civilistov a bývalých príslušníkov afganských bezpečnostných síl a tiež o obmedzovanie práv žien a protestov namierených proti vláde Talibanu.

Bacheletová vyzvala Radu OSN pre ľudské práva, ktorá mimoriadne zasadá na žiadosť Pakistanu a Organizácie islamskej spolupráce (OIC), aby vytvorila mechanizmus starostlivého monitorovania akcií islamistického hnutia.

Bacheletová uviedla, že v mnohých afganských regiónoch je obmedzovaná voľnosť pohybu žien a niektoré dievčatá už nesmú chodiť do školy. Potláčané sú pokojné protesty a maloletých povolávajú do služby v zbrani. Tieto správy sú dôveryhodné, zdôraznila komisárka podľa agentúry DPA.

„Existujú vážne riziká pre ženy, novinárov a novú generáciu vedúcich osobností občianskej spoločnosti, ktoré sa objavili v posledných rokoch,“ povedala Bacheletová.

„Rôzne etnické a náboženské menšiny v Afganistane sú tiež vystavené riziku násilia a útlaku, keď pomyslíme na vzorec závažného porušovania ľudských práv počas vlády Talibanu v minulosti a na správy o zabíjaní a cielených útokoch z minulých mesiacov,“ vysvetlila Bacheletová.

„Zásadnou červenou líniou bude spôsob, akým bude Taliban zaobchádzať so ženami a dievčatami a ako bude rešpektovať ich práva na slobodu, slobodu pohybu, vzdelanie, osobné vyjadrovanie a zamestnanie v súlade s medzinárodnými normami v oblasti ľudských práv,“ vyhlásila Bacheletová podľa agentúry AFP na úvod zasadnutia rady v Ženeve.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet