Na hlavný obsah

Zaplaví Európu drogová vlna z Afganistanu? Taliban môže zvýšiť ich produkciu

Hnutie sa tak môže snažiť získať peniaze.

Zaplaví Európu drogová vlna z Afganistanu? Taliban môže zvýšiť ich produkciu
Bojovník Talibanu sa pozerá na plagáty lídrov hnutia Taliban a vlajky v Kábule 25. augusta 2021. Foto: TASR/AP

Afganistan je siedmy najchudobnejší štát sveta. Takmer polovica jeho obyvateľov žije pod hranicou chudoby. Teraz, po uzurpovaní moci Talibanom, sa pravdepodobne ekonomická situácia ešte zhorší.

Medzinárodný menový fond totiž odstrihol Kábul od peňazí a do krajiny prestala prúdiť aj rozvojová pomoc. Experti upozorňujú, že Taliban môže zvýšiť produkciu drog, aby získal financie.

Európa sa obáva migračnej vlny z Afganistanu, čoskoro ju však môže zaplaviť úplne iná vlna z tohto štátu – drogová.

Krajina pod Hindukúšom je už teraz svetovým dodávateľom ópia číslo jeden, vyrába sa z neho heroín. Nejde o jediné narkotikum, ktoré môže už onedlho zahltiť Európu. Podľa portálu al-Džazíra sa totiž v niektorých afganských regiónoch produkuje čoraz viac metamfetamínu.

„Metamfetamín je mimoriadne silný stimulant a je tiež mimoriadne návykový. Stačí jedna dve dávky, aby mu ľudia prepadli. Človeka úplne vysaje, psychicky i fyzicky,“ vysvetlil doktor Christofer Yadron pre CNN.

Ekonomiku držali vojaci a zahraniční pracovníci

Taliban sľuboval, že s drogovým biznisom, ktorý ľudí vysáva, skoncuje. Prepad ekonomiky však môže spôsobiť pravý opak, jeho rozmach.

Drogy sú totiž stabilným zdrojom príjmov. Len predvlani mal afganský narkobiznis hodnotu dve miliardy dolárov.

„Afganská ekonomika je postavená na rozvojovej pomoci zo zahraničia a na míňaní vojakov a pracovníkov z cudziny, či už zo Spojených štátov, alebo spojeneckých krajín. Až 75 % rozpočtu prúdilo práve z týchto zdrojov, teraz je tomu koniec, to znamená, že príde veľmi bolestivé obdobie, upozornil politológ Jonah Blank pre al-Džazíra.

Ľudia sú bez práce aj peňazí

Bolestívé obdobie už podľa mnohých Kábulčanov prišlo. Úrady sú bez ľudí, ľudia bez práce i bez peňazí. Banky sa síce opäť otvorili, no mnohí sa k financiám vôbec nedostali.

Haším v Kábule už čaká v rade druhý deň. „Banky nemajú dostatok hotovosti. Aj keď sa mi podarí vybrať z účtu peniaze, neviem ako dlho mi vydržia. Ceny potravín a pohonných látok neboli nikdy vyššie,“ odzneli jeho slová v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko.

Experti zároveň upozorňujú, že mene Afgan nehrozí len hyperinflácia, ale úplný kolaps.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet