Na hlavný obsah

Ako bude koalícia riešiť stúpajúce ceny potravín a energií?

Opozícia chce tému otvoriť v parlamente.

Ako bude koalícia riešiť stúpajúce ceny potravín a energií?
Nákup potravín. Foto: TASR

Rastúce ceny energií a potravín, ktoré vo veľkom začínajú trápiť štát, žiada urýchlene riešiť hnutie Sme rodina. Otvoriť sa majú na úrovni jednotlivých ministerstiev tak, aby ľudia pocítili budúcoročné zdražovanie čo najmenej.

V hre môže byť napríklad odloženie splátok za energie, ako to bolo pri úveroch, alebo rozdávanie štátnych príspevkov. Opozícia chce tému zdražovania otvoriť na parlamentnej pôde, no zatiaľ sa nestretla s pochopením koalície.

Inflácia hrozivo rastie a na ďalšie prognózy sa politikom nepozerá ľahko, keďže trend stúpajúcich cien nie je len jednorazovou otázkou nasledujúcich týždňov. Zdražuje elektrická energia – jej cena na svetových trhoch rapídne vyskočila – cenovky sa zároveň prepisujú pri zemnom plyne či potravinách. V budúcom roku si tak občania poriadne priplatia. O koľko v týchto chvíľach politici radšej nešpekulujú.

„Teraz ešte nevieme odhadnúť, ako sa budú vyvíjať ceny potravín v najbližších mesiacoch. Vieme, že určite nebudú klesať, to je ten problém,“ konštatoval minister práce Milan Krajniak (Sme rodina).

V hre je niekoľko možností

V súvislosti s energiami už minister hospodárstva naznačil, že rast elektriny môže atakovať dvojciferné číslo. Líder SaS Richard Sulík sa však najnovšie snaží verejnosť ubezpečiť, že sa hľadajú riešenia, aby k podobnému scenáru nedošlo.

„Právomoci vlády tam nie sú veľmi veľké. To má na starosti predovšetkým Úrad pre reguláciu sieťových odvetví,“ priblížil pre Rádiožurnál na Rádiu Slovensko poslanec Radovan Kazda (SaS).

Sme rodina chce urýchlene naprieč ministerstvami hľadať riešenia, ako pomôcť ľuďom, ktorých zdražovanie zasiahne najviac. V hre je podľa ministra práce viacero alternatív. Napríklad, odklad splátok – ako Slovensko zažilo počas lockdownu v súvislosti s úvermi.

„V prípade, ak by teraz niekto nevedel pre prudký nárast zaplatiť ceny plynu alebo elektriny, tak by jednoducho mal odklad splátok a dohodlo by sa, že minimálne na nejakú prechodnú dobu by nemohol byť exekuovateľný, alebo by mu nebol byť vypnutý plyn alebo elektrina,“ opísal Krajniak.

Opozícia volá po mimoriadnej schôdzi

Ďalšou možnosťou sú kompenzačné príspevky na nákup potravín. Kto všetko by mal na štátne peniaze nárok a v akej výške by malo byť predmetom koaličných dohôd. Jasné je zatiaľ len toľko, že na potravinové balíčky pre najchudobnejších, ktoré štát rozdáva, pôjde v nasledujúcich mesiacoch viac peňazí.

O zdražovaní – teda chlebových témach, ako ich volá opozícia – chcú na pôde parlamentu rokovať aj sociálni demokrati.

„Ten cenový šok bude brutálny. Vláda nerobí nič. Pokúšame sa ju prinútiť mimoriadnou schôdzou, aby predložila plán opatrení,“ vyhlásil predseda Smer-SD Robert Fico.

V koalícii sa táto iniciatíva nestretáva s pozitívnou odozvou a štvorlístok pravdepodobne neumožní opozícii debatovať v pléne na tieto témy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika