Na hlavný obsah

Boj o post nemeckého kancelára vrcholí. Kandidáti sa stretli v ďalšej debate

Všetci traja odmietli povinné očkovanie.

Boj o post nemeckého kancelára vrcholí. Kandidáti sa stretli v ďalšej debate
Na snímke traja kandidáti na funkciu nemeckého kancelára - sprava Armin Laschet, Annalena Baerbocková a Olaf Scholz. Foto: TASR/AP

Ostrá výmena názorov sprevádzala debatu troch kandidátov na kancelársky post v nemeckých verejnoprávnych televíziách ARD a ZDF. Napokon sa zvrtla na duel medzi kandidátom socialistov (SPD) Olafom Scholzom a Arminom Laschetom z CDU. Kresťanskí demokrati sú v prieskumoch dva týždne pred voľbami tri až päť percent za socialistami.

Koalícia s postkomunistami i policajná razia na ministerstve financií pod vedením Olafa Scholza pre podozrenie z nečinnosti colnej správy v boji s korupciou a praním špinavých peňazí – to boli otváracie témy, ktoré udali tón poldruhahodinovej debaty.

„Ak budem stáť na čele vlády, chcem zaviesť zákaz platenia veľkých súm v hotovosti pri kúpe nehnuteľností, lebo práve tu sa v Nemecku prepierajú obrovské peniaze,“ uviedla kandidátka za stranu Zelených Annalena Baerbocková.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Klimatická zmena a jej dôsledky bola doteraz doménou Zelených, pred voľbami ju objavili aj socialisti.

Kandidáti odmietli povinné očkovanie, nevylúčili však jeho zavedenie v odvetviach kritickej infraštruktúry.

Napriek výraznej strate v prieskumoch získali Kresťanskí demokrati podporu do finále volebnej kampane vo víkendových komunálnych voľbách v Dolnom Sasku. Ich kandidáti sa presadili vo väčšine magistrátov a lokálnych parlamentov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet