Na hlavný obsah

Ďalšie vozidlo Talibanu bolo terčom bombového útoku, zomrelo 5 ľudí

Útoky na vozidlá hnutia boli aj v sobotu.

Ďalšie vozidlo Talibanu bolo terčom bombového útoku, zomrelo 5 ľudí
Na ilustračnej snímke bojovníci Talibanu na hliadke v uliciach Kábulu. Foto: TASR/AP

Vozidlo radikálneho Hnutia Taliban, ktoré od polovice augusta vládne v Afganistane, sa v nedeľu (19. 9.) v Džalalabade stalo terčom ďalšieho bombového útoku. Ten si podľa prvých správ vyžiadal päť mŕtvych, vrátane dvoch civilistov, z ktorých jedno bolo dieťa. Uviedla to agentúra AP s odvolaním sa na očitých svedkov. Taliban sa zatiaľ nevyjadril.

Najmenej dvoch mŕtvych a skoro dve desiatky zranených si podľa agentúr už v sobotu (18. 9.) vyžiadala séria bombových útokov v Džalalabade. Mesto a jeho okolie sú pokladané za baštu teroristickej organizácie Islamský štát – Chorásán, teda radikálnejších rivalov teraz vládnuceho hnutia Taliban.

Terčom útokov sa v sobotu aj v nedeľu stali vozidlá bezpečnostných zložiek, ktoré teraz podliehajú Talibanu. Ide o prvé vražedné atentáty od stiahnutia posledných amerických jednotiek na konci augusta po 20 rokoch operácií v krajine. K útokom sa doteraz nikto neprihlásil.

Teroristická organizácia Islamský štát sa prihlásila ku krvavému atentátu z 26. augusta pri kábulskom letisku, kde o život prišlo najmenej 170 miestnych ľudí a tiež 13 príslušníkov amerických ozbrojených síl.

Taliban v snahe vládnuť krajine čelí veľkým ekonomickým i bezpečnostným problémom. Rastúci problém predstavujú práve povstalci z hnutia Islamský štát.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet