Na hlavný obsah

Keď chcete mať zodpovednosť za rezort vnútra, musíte mať právo menovať najbližších ľudí, tvrdí Kyselica

Policajného prezidenta by mal podľa poslanca OĽANO vyberať minister vnútra.

Keď chcete mať zodpovednosť za rezort vnútra, musíte mať právo menovať najbližších ľudí, tvrdí Kyselica
Zľava Lukáš Kyselica (OĽANO) a Richard Takáč (Smer-SD) Foto: TASR

Podľa poslanca Národnej rady SR Lukáša Kyselicu (OĽANO) OĽANO po nástupe do vlády nerobilo čistky na vrcholových pozíciách aj v policajnom zbore tak, ako to každý očakával. „A ako vidíme, nastal čas,“ povedal v relácii Rádia Slovensko Sobotné dialógy. Dodal, že OĽANO si myslelo, že stačí vymeniť niekoľko kľúčových ľudí. „A vidno, že to nestačilo.“

„Keď chcete presadzovať politickú moc a byť zodpovedný za rezort, máte mať právo si menovať najbližších ľudí do jednotlivých štruktúr a organizácií,“ vysvetlil Kyselica a dodal, že sa to týka aj postu policajného prezidenta, ktorého by podľa jeho názoru nemal voliť výbor NR SR, ale mal by si ho vybrať minister vnútra.

Poslanec a podpredseda opozičného Smeru-SD Richard Takáč oponoval Kyselicovi, že terajšia koalícia v minulom volebnom období tvrdila, že minister vnútra si nemôže vyberať policajného prezidenta a musí to ísť cez transparentné výberové konanie.

Boris Kollár by sa mal ospravedlniť, mieni Kyselica

Kyselica vyzval predsedu parlamentu a koaličného hnutia Sme Rodina, že by sa mal ospravedlniť za označenie „čurillovská mafia”, ktoré použil počas piatkového (17. 9.) mimoriadného vyhlásenia. „Aj keď je to náš koaličný partner, toto je silná káva. Čurillovská mafia, to odmietam. Skoro mi oči vyliezli, keď som to počul,“ reagoval Kyselica.

K ospravedlneniu Kollára verejne vyzval aj špeciálny prokurátor Daniel Lipšic, ktorý v statuse na sociálnej sieti napísal, že „vďaka Jánovi Čurillovi sú ulice našich miest bezpečnejšie.“ Pripomenul, že dotyčný vyšetrovateľ celý svoj profesný život bojoval proti mafii.

Čurilla viedol úspešné vyšetrovanie proti zločineckým skupinám Piťovcov a Takáčovcov, aj viaceré náročné prípady brutálnych vrážd.

Takáč obvinil Lipšica, že vytvára trestnú činnosť

Podpredseda Smeru-SD si nemyslí, že Lipšica sleduje Slovenská informačná služba (SIS). „Všetky médiá, celé Slovensko vedelo, že špeciálny prokurátor ide v piatok na výbor, tak načo by ho sledovala SIS? To sú tak vymyslené veci,“ povedal Takáč.

Podľa Kyselicu je sledovanie Lipšica fakt. „Keď to povedal pán Lipšic, tak to musí byť zrejme fakt. Je chránená osoba, je šéf špeciálnej prokuratúry, má nárok na ochranku. Pokiaľ on a aj ochranka vidia, že sa niečo deje, majú právo si vylustrovať podozrivé vozidlo. Keď tá ŠPZ neprechádzala evidenciou, tak to vyvoláva podozrenia.“ SIS odmietla, že by Lipšica sledovala.

„SIS sleduje tých, čo porušujú zákon a robia trestnú činnosť, tak asi pravdepodobne môžeme považovať, aj na základe iných skutočností, o ktorých ešte teraz nevieme, že špeciálny prokurátor robí trestnú činnosť,“ reagoval Takáč.

Kyselica ho upozornil, že ide o silné obvinenie, ktoré bude musieť nejakým spôsobom vysvetliť.

 „Nehovorím o dôkazoch, ale sú tu pochybnosti,“ konštatoval Takáč.

Šeliga, nový minister spravodlivosti?

Takáč poukázal na to, že podľa koaličnej zmluvy patrí rezort spravodlivosti strane Za ľudí, a keďže Mária Kolíková v nej už nie je, tak musí na poste skončiť.

Mám pocit, že preto vyčkáva pán Šeliga s pani Žitňanskou. Pán Šeliga má byť údajne minister spravodlivosti a možno, že pani Žitňanská podpredsedníčka parlamentu. Počul som také kuloárne informácie,“ dodal.

Kyselica oponoval, že kuloárnych informácií je veľa, pokiaľ nie je dohodnuté všetko, nie je dohodnuté nič. “Toto nech sa rieši na koaličnej rade,“ poznamenal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko