Na hlavný obsah

Lengvarskému doručili viac ako 30 000 podpisov za zachovanie štatútu nemocnice v Rimavskej Sobote

Minister sa "bude zaoberať každou petíciou".

Lengvarskému doručili viac ako 30 000 podpisov za zachovanie štatútu nemocnice v Rimavskej Sobote
Na snímke areál nemocnice Svet Zdravia Rimavská Sobota. Foto: TASR

Do sídla rezortu zdravotníctva dorazila v piatok (17. 9.) petícia proti plánovanej optimalizácii siete nemocníc. Priniesli ju zástupcovia mimoparlamentnej strany SMK z okresu Rimavská Sobota.

Postupne začínajú petície spisovať viaceré samosprávy. Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nom. OĽANO) ubezpečil, že každou petíciou sa bude zaoberať.

Viac ako 36 000 podpisov za zachovanie štatútu nemocnice v Rimavskej Sobote čaká na stole ministra zdravotníctva. Podpredseda SMK Zoltán Cziprusz, ktorý petíciu priniesol, hovorí, že ak by nemocnicu preradili do nižšej kategórie, najbližšia by bola v 30 kilometrov vzdialenom Lučenci.

„Ale to by v skutočnosti nebolo reálne. Lučenecká nemocnica by navýšenie pacientov o 10 % už nezvládla. Nevieme si predstaviť, či by tam chceli postaviť úplne novú halu alebo niečo iné,“ podotkol pre Rádiožurnál na Rádiu Slovensko.

Podobné petície začali spisovať viaceré samosprávy – v piatok sa pridalo napríklad mesto Svidník. Lengvarský ubezpečil, že na diskusiu o akútnych lôžkach v nemocniciach bude ešte dostatok času. Petície chce preberať a každou z nemocníc sa aj samostatne zaoberať.

„Niekoľkokrát som povedal – nemocnice nezanikajú, ale sa transformujú. Aká bude úroveň a aký rozsah zdravotnej starostlivosti, to dnes skrátka nevieme povedať. Bude sa pripravovať systém, ktorý to bude niekoľko rokov hodnotiť,“ skonštatoval.

Návrh reformy zdravotníctva je momentálne po medzirezortnom pripomienkovom konaní – najbližšie sa bude posudzovať na koaličnej rade, potom na vláde a následne v parlamente.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny