Na hlavný obsah

Lukašenko sa s Putinom dohodli na 28 bodoch integrácie svojich krajín

Je medzi nimi i spoločný obranný priestor.

Lukašenko sa s Putinom dohodli na 28 bodoch integrácie svojich krajín
Na snímke z júla ruský prezident Vladimir Putin (vľavo) a bieloruský prezident Alexandr Lukašenko. Foto: TASR/AP

Ruský prezident Vladimir Putin a bieloruský líder Alexandr Lukašenko sa pri štvrtkovom (9. 9.) rozhovore v Moskve zhodli na 28 programoch integrácie svojich krajín. Dohodli sa pritom na vytvorení jednotných energetických trhov a tiež spoločného obranného priestoru. Podľa agentúry TASS o tom obaja prezidenti informovali po rokovaní.

Lukašenko, ktorému Putinova podpora prakticky umožnila tvrdo potlačiť opozíciu po sporných minuloročných prezidentských voľbách, prišiel do Moskvy zjavne posilniť proces integrácie oboch krajín do zväzového štátu. V minulosti sa bieloruskému autoritárskemu vodcovi do rýchleho spojenia s Ruskom príliš nechcelo, rozsiahle protesty ho však očividne prinútili k prispôsobeniu postoja.

Putin po rokovaní oznámil, že Rusko a Bielorusko „sa dohodli na všetkých 28 zväzových programoch“. Ide o programy „zamerané na zjednotenie právnych predpisov Ruska a Bieloruska v rôznych oblastiach hospodárstva, na vyrovnanie podmienok pre činnosť hospodárskych subjektov oboch krajín, budovanie spoločných finančných a energetických trhov, dopravného priestoru, na utváranie a realizáciu spoločnej priemyselnej a poľnohospodárskej politiky.“

Lukašenko, ktorý si stále zakladá na tom, aby pôsobil ako rovnocenný partner Putina, v tejto súvislosti zdôraznil, že hlavným dokumentom, o ktorom rokovali, bol ten, ktorý sa týka rovných práv ruských a bieloruských hospodárskych subjektov.

Putin oznámil, že podpíšu dokumenty týkajúce sa vytvorenia jednotných trhov s energiami oboch krajín, vrátane ropy, plynu a elektriny. Pritom dokument o jednotnom trhu s plynom by mal byť podľa neho podpísaný do 1. decembra 2023.

Šéf Kremľa dodal, že cena tejto energetickej suroviny v budúcom roku zostane pre Bielorusko na rovnakej úrovni ako tento rok. Poznamenal tiež, že v pláne je aj vytvorenie spoločného platobného priestoru.

„Dnes sme diskutovali aj o otázkach budovania jednotného obranného priestoru a zabezpečenia bezpečnosti zväzového štátu na vonkajšom obvode,“ informoval tiež Putin. Lukašenko k tomu poznamenal, že v prípade potreby Rusko a Bielorusko môžu „vytvoriť absolútne tesné vzťahy, ešte silnejšie ako v unitárnom štáte.“ „Budeme stupňovať spoločné opatrenia proti spoločným výzvam a hrozbám,“ dodal.

Putin, pokiaľ ide o spájanie oboch krajín, podľa agentúry TASS nevylúčil možnosť vytvorenia „niekedy v budúcnosti“ spoločného parlamentu. Zatiaľ to ale s Lukašenkom neprerokovali.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet