Na hlavný obsah

Maďarských zdravotníkov, ktorí sa do stredy nezaočkovali, prepustia

Ide o niekoľko stoviek ľudí.

Maďarských zdravotníkov, ktorí sa do stredy nezaočkovali, prepustia
Očkovanie proti koronavírusu. Foto: TASR/AP

Pracovníkov v maďarskom zdravotníctve, ktorí sa do stredy (15. 9.) nedali zaočkovať proti koronavírusu aspoň prvou dávkou, prepustia zo zamestnania. Informovalo o tom vo štvrtok (16. 9.) internetové vydanie denníka Népszava, podľa ktorého sa to bude zrejme týkať niekoľkých stoviek zdravotníkov odmietajúcich vakcináciu.

„Mnohí z nich čakali na poslednú chvíľu a sú aj takí, ktorí sa dali zaočkovať iba pre to, aby si udržali zamestnanie,“ povedala pre zmienený denník predsedníčka Nezávislých odborov zdravotníkov (FESZ) Adrianna Soósová.

Pôvodný termín tohto kroku posunuli maďarské úrady o dva týždne. Stalo sa tak zrejme preto, lebo zdravotníci sa v letných mesiacoch príliš s očkovaním neponáhľali a vláda nechcela, aby po marcovom hromadnom odchode zdravotníkov zo štátnych zariadení teraz odišli ďalší, píše Népszava. Marcový odchod vyše 5 000 zdravotníkov spôsobila zmena štatútu verejnoprávneho zamestnanca na štatút pracovníka zdravotnej služby.

V Maďarsku potvrdili v uplynulých 24 hodinách nákazu koronavírusom 458 osobám. V súvislosti s ňou zomreli za tento čas štyria ľudia.

Počet infikovaných stúpol od vypuknutia pandémie na 816 680 a počet obetí na 30 118. Zaočkovaných prvou dávkou je v Maďarsku už takmer 5,9 milióna občanov. Obe dávky vakcíny pritom podali vyše 5,5 milióna ľuďom. Tretiu dávku očkovacej látky dostalo 565 000 osôb.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet