Na hlavný obsah

Minister školstva Gröhling verí, že nový školský rok bude reformný

Prihovoril sa Slovensku pred prvým školským dňom.

Minister školstva Gröhling verí, že nový školský rok bude reformný
Na snímke minister školstva, vedy výskumu a športu SR Branislav Gröhling (SaS). Foto: TASR

Minister školstva Branislav Gröhling (SaS) v stredu (1. 9.) v príhovore pred prvým školským dňom povedal, že verí, že tento rok bude reformný. Avizuje množstvo opatrení a zmien.

„Už tento rok sa prvých 144 škôl stane modernejšími a krajšími. Vzniknú v nich priestory, ktoré budú podnetné, inšpiratívne a kde sa žiaci budú cítiť lepšie,“ uviedol Gröhling.

Pripomenul, že v rámci „digitálneho skoku“ chce štát dostať do škôl modernú digitálnu techniku, na ktorú vyčlenili 40 miliónov eur.

Poznamenal, že posledný rok bol náročný, no veľa ľudí aj naučil. Poďakoval sa všetkým za to, že to zvládli.

V rámci zmien pribudne aj nový personál na školách, uviedol. Ide o digitálneho koordinátora, pomocného vychovávateľa či školskú zdravotnú sestru.

Z plánu obnovy plánuje ministerstvo vybudovať 260 nových školských knižníc na podporu gramotnosti.

Minister tiež pripomenul, že z „Fond na podporu športu podporili 300 amatérskych športových klubov a vyčlenili 24 miliónov eur na výstavbu a rekonštrukciu športovísk.

Podľa neho však najväčšou reformou bude obsah vyučovania. V príprave je reforma vzdelávania, ktorá by mala byť pripravená na konci školského roku. „Jej cieľom je vytvoriť zmysluplné učivo, ktoré na seba nadväzuje, podporiť moderné metódy výučby a dostať do výučby aj kritické myslenie,“ upresnil Gröhling.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko