Na hlavný obsah

Ministerstvo zdravotníctva odporúča ľuďom s príznakmi bezplatný PCR test

Na bezplatný PCR test majú nárok aj pacienti pred hospitalizáciou.

Ministerstvo zdravotníctva odporúča ľuďom s príznakmi bezplatný PCR test
Na ilustračnej snímke zdravotný pracovník vkladá tyčinku do tuby po odobratí vzorky na PCR test na koronavírus. Foto: TASR/AP

Ministerstvo zdravotníctva SR pripomína, že pri príznakoch ochorenia Covid-19 má každý občan nárok na bezplatný RT-PCR test. Rezort preto odporúča, aby v prípade pociťovania príznakov uprednostnili PCR test pred antigénovým testom.

O bezplatný PCR test si občania môžu zažiadať na stránke korona.gov.sk, musia však pravdivo vyplniť formulár a uviesť všetky príznaky, ktoré pociťujú. Rezort zdravotníctva uvádza, že najčastejšie príznaky koronavírusu sú teplota nad 38 stupňov, suchý kašeľ, bolesť kĺbov a svalov, triaška, vykašliavanie či strata čuchu alebo chuti.

Okrem adresy trvalého bydliska je pri zažiadaní možné zadať aj adresu prechodného pobytu, následne systém pridelí odberové miesto najbližšie k prechodnému bydlisku.

PCR testovanie hradené zo zdravotného poistenia majú aj pacienti pri predoperačných vyšetreniach či s plánovanou hospitalizáciou. Ako uvádza rezort zdravotníctva, v tomto prípade je potrebné zadať dátum nástupu do nemocnice, aby test vykonali v stanovenej lehote.

Nárok na bezplatné testovanie PCR testom majú aj ľudia, ktorým vyšiel pozitívny antigénový test a chcú si jeho výsledok overiť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko