Na hlavný obsah

Nemecká polícia prekazila možný bombový útok na synagógu

Jedným z páchateľov bol 16-ročný mladík.

Nemecká polícia prekazila možný bombový útok na synagógu
Na snímke budova židovskej synagógy v nemeckom meste Hagen. Foto: TASR/AP

Nemecká polícia uviedla, že v súvislosti s možným útokom na synagógu v meste Hagen zadržala štyroch ľudí. Jedným z nich je 16-ročný mladík, ktorý sa podľa médií chystal zaútočiť výbušninou. O hrozbe pred najdôležitejším židovským sviatkom Jom Kipur (Deň zmierenia) informovala polícia v stredu (15. 9.) večer.

„Vyšetrovanie viedlo k identifikácii a zatknutiu 16-ročného obyvateľa Hagenu. Počas vyšetrovania zadržali celkovo štyroch ľudí,“ uviedla miestna polícia na twitteri.

Magazín Der Spiegel a denník Bild predtým uviedli, že sa k útoku na synagógu s pomocou výbušniny chystal 16-ročný Sýrčan. Jeho byt v Hagene teraz podľa agentúry DPA prehľadáva polícia.

Informáciu o hroziacom útoku podľa spomínaných médií dostali nemecké úrady od zahraničnej spravodajskej služby, ktorá zaznamenala islamistovo podozrivé správanie na internete.

Polícia v stredu večer posilnila ostrahu hagenskej synagógy. Ulicu pred svätostánkom uzavrela a ľudí do nej vpúšťala len s policajným sprievodom. Chystanú bohoslužbu k sviatku Jom Kipur zrušili.

Podľa ministra vnútra Severného Porýnia-Vestfálska Herberta Reula úrady disponovali informáciami o závažnej hrozbe zo strany extrémistov. „Existovalo nebezpečenstvo útoku na synagógu v Hagene,“ povedal s tým, že policajti útoku zabránili.

Na vyšetrovaní sa podieľa koordinačný orgán pre boj proti terorizmu pri generálnej prokuratúre Severného Porýnia-Vestfálska, uviedla agentúra DPA.

Útok na synagógu v meste Halle v roku 2019, ktorý šokoval celé Nemecko, sa rovnako odohral na Jom Kipur. Pravicový extrémista sa vtedy snažil dostať do synagógy, čo sa mu nepodarilo. V blízkosti budovy potom zastrelil dvoch ľudí, súd ho poslal do väzenia na doživotie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet