Na hlavný obsah

Pečivo a hydina môžu zdražieť aj budúci rok. Agrosektor trápia vysoké náklady

Žiadajú, aby štát zvýšil dotácie.

Slovenskí poľnohospodári varujú – potraviny budú zrejme zdražovať aj na budúci rok. Rýchlo im rastú náklady, napríklad krmivo pre hydinu zdraželo za rok o 20 percent. Náklady na zamestnancov stúpli o 10 percent. K tomu najnovšie pribudli aj drahšie energie.

Veľkoobchodné ceny poľnohospodárskych produktov rástli na konci leta najrýchlejšie za takmer štyri roky. Podľa zástupcov agrosektora je nevyhnutné, aby štát čo najskôr zvýšil dotácie.

O koľko si za hydinu či vajcia priplatia spotrebitelia bude závisieť od súčasných rokovaní s obchodníkmi. Náklady na výrobu kuracích rezňov sa zvýšili o 20 centov, v prípade živej hydiny je to 10 centov, pri vajciach je to 8 centov.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Slovenskí chovatelia a spracovatelia hydiny určite v krátkej dobe, a už sa to aj deje, prídu k svojim obchodným partnerom a budú navrhovať zvýšenie odbytových cien skrz všetky tieto veci na úrovni 10 až 20 percent. Je otázkou či to obchodný reťazec prenesie aj do spotrebiteľských cien,“ uviedol Emil Macho, predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory.

O navýšenie výkupných cien žiadajú aj pekári. V opačnom prípade budú niektorí musieť zastaviť výrobu.

Farmári žiadajú rezort pôdohospodárstva, aby im navýšil podporu na rovnakú úroveň, aká je v okolitých krajinách. Producenti na Ukrajine či v Poľsku vďaka dotáciám vyrábajú nadbytok a vyvážajú ho za extrémne nízke ceny na Slovensko.

Viac peňazí by do sektora mohlo prísť už o dva týždne. Minister pôdohospodárstva Samuel Vlčan (nom. OĽANO) avizuje, že Brusel by mohol povoliť prideľovanie dotácií z európskych fondov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko