Na hlavný obsah

Predvolebná kampaň v Nemecku vrcholí, favoriti na funkciu kancelára sú jasní

CDU má historicky najnižšiu podporu.

Predvolebná kampaň v Nemecku vrcholí, favoriti na funkciu kancelára sú jasní
Na snímke minister financií Olaf Scholz a predseda CDU Armin Laschet - kandidáti na nemeckého kancelára. Foto: TASR/AP/koláž RTVS

Kampaň pred voľbami v Nemecku vrcholí a sprevádzajú ju viaceré kauzy. Napríklad razia polície na ministerstve financií, ktoré vedie kandidát sociálnych demokratov na post kancelára a tiež vyšetrovanie kybernetických útokov na poslancov Bundestagu, ktoré úrady pripisujú ruským hekerom.

Z očakávaného trojboja kresťanských demokratov, socialistov a zelených to zatiaľ vyzerá skôr na súboj Armina Lascheta a Olafa Scholza. Otázka budúcnosti Európskej únie je pritom súčasťou predvolebnej diskusie.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Rozvoj Európskej únie je najdôležitejším národným záujmom Nemecka. Je záujmom našich občanov, nemeckého Bundestagu ako aj budúcej vlády. Budeme cítiť zodpovednosť za dobré súžitie medzi severom a juhom, východom a západom,“ uviedol kandidát SPD Scholz.

Toto súžitie však podľa Lascheta ohrozila aj pandémia. Rozkol nehrozil len pre pandémiu, ale aj hodnoty, na ktorých je postavená Európska únia.

„Veľkou úlohou je opätovné nastolenie väčšej jednoty v Únii. Určite je to možné, napríklad aj v otázke spoločnej bezpečnostnej a zahraničnej politiky. Aj v tejto súvislosti majú viaceré krajiny záujem byť súčasťou EÚ z dôvodu vlastnej bezpečnosti,“ zdôraznil Laschet, kandidát za CDU.

Kresťanskí demokrati majú v prieskumoch dva týždne pred voľbami historicky najnižšiu podporu voličov. Na prvých sociálnych demokratov strácajú tri až sedem percent, takže finále kampane sľubuje napínavý súboj.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet