Na hlavný obsah

Súčasná koalícia opäť vyhrala v parlamentných voľbách na Islande

V zákonodarnom zbore budú mať väčšinu ženy.

Súčasná koalícia opäť vyhrala v parlamentných voľbách na Islande
Volebná urna vo volebnej miestnosti počas parlamentných volieb na Islande. Foto: TASR/AP

Islandská vládna koalícia v sobotňajších (25. 9.) voľbách opäť získala väčšinu v parlamente. Vyplýva to podľa agentúry Reuters z konečných výsledkov hlasovania. Islandský parlament by sa teraz mal stať prvým európskym parlamentom, v ktorom budú prevažovať ženy, napísala agentúra AFP.

Predvolebné prieskumy naznačovali, že súčasná koaličná vláda na čele s premiérkou Katrín Jakobsdóttirovou vo voľbách o väčšinu v parlamente príde. Vďaka rastu podpory koaličnej Pokrokovej strany však koalícia ako celok naopak svoje postavenie zlepšila, hoci si premiérkino Ľavicovo-zelené hnutie pohoršilo.

Strany z vládnej koalície podľa agentúry Reuters obsadia 37 zo 63 kresiel v parlamente. Ľavicovo-zelené hnutie získalo iba osem kresiel, kým v roku 2017 to bolo 11 kresiel. Pokroková strana si však polepšila o päť kresiel na 13 kresiel. Súčasťou vládnej koalície je tiež Strana nezávislosti, ktorá si udržala 16 kresiel a zostala najsilnejšou stranou v parlamente.

Podľa agentúry AFP by mali ženy v parlamente po voľbách obsadiť 33 kresiel, teda vyše 52 percent. Najvyššie zastúpenie žien v parlamente doteraz v rámci Európy dosiahlo Švédsko, a to 47 percent, píše AFP.

Islandský jednokomorový parlament Althing – najstarší na svete – má 63 kresiel, čo znamená, že vláda potrebuje na získanie väčšiny aspoň 32 z nich.

Vďaka odľahlej polohe zasiahla pandémia koronavírusu Island omnoho menej než väčšinu európskych krajín. Napriek tomu bola téma verejného zdravia spolu s otázkou boja proti klimatickej zmene a ochrany životného prostredia hlavnou témou predvolebného boja.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet