Na hlavný obsah

Tigrajskí povstalci zavraždili najmenej 120 civilistov

Rebelské hnutie správy dementuje.

Tigrajskí povstalci zavraždili najmenej 120 civilistov
Na ilustračnej snímke je zničený tank odstavený na okraji cesty južne od Humery v etiópskom regióne Tigraj. Foto: TASR/AP

Povstaleckí bojovníci zo severoetiópskeho štátu Tigraj v dedine v priľahlom etiópskom regióne Amharsko začiatkom mesiaca zabili 120 civilistov. S odvolaním sa na tamojšie úrady o tom v stredu (8. 9.) napísala agentúra Reuters. Tigrajskí rebeli informáciu popreli na twitteri.

Podľa úradov vraždili 1. a 2. septembra v dedine, ktorá leží asi desať kilometrov od mesta Dabat, uviedli predstaviteľ Dabatu Sunet Wubalom a hovorca neďalekého mesta Gondar Čalaču Dagnu.

Hovorca tigrajských bojovníkov na žiadosť o komentár okamžite nereagoval. Odkedy sa tigrajské sily zmocnili častí Amharska, ide o prvé správy, že tam hromadne zabíjali civilistov. Pred postupujúcimi tigrajskými rebelmi zo svojich domovov v regióne utiekli desaťtisíce ľudí.

„Zatiaľ sme našli 120 tiel. Všetci boli nevinní farmári. Myslíme si však, že toto číslo môže byť vyššie. Ďalší sú nezvestní,“ povedal Reuters miestny správca Sunet.

Hovorca Gondaru Čalaču uviedol, že navštívil miesto, kde telá pochovali. Medzi mŕtvymi podľa neho boli aj ženy a deti. Dodal, že federálna etiópska armáda obnovila nad oblasťou kontrolu a že tigrajskí bojovníci boli na mieste len chvíľu.

Reuters sa tieto výpovede nepodarilo nezávisle overiť.

Neskôr hovorca tigrajských rebelov Getaču Reda odmietol, že povstalci v Amharsku vraždili civilistov. „Kategoricky odmietame obvinenia, že sa naše sily podieľajú na zabíjaní civilistov,“ napísal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet