Na hlavný obsah

Alexej Navaľnyj je terorista a extrémista, vyhlásila ruská väzenská komisia

Už ho však nepodozrievajú z chystaného úteku.

Alexej Navaľnyj je terorista a extrémista, vyhlásila ruská väzenská komisia
Ruský opozičný líder Alexej Navaľnyj. Foto: TASR

Väzneného ruského opozičného lídra Alexeja Navaľného v pondelok (11. 10.) väzenská komisia označila za extrémistu a teroristu. Zároveň ho vyradila zo zoznamu väzňov so sklonmi k úteku. Na sociálnej sieti o tom informoval Navaľnyj.

Za extrémistické predtým označili ruské úrady organizácie späté s Navaľným, a zakázali tak v Rusku ich činnosť.

Špeciálna komisia podľa Navaľného prijala rozhodnutie zaradiť ho medzi extrémistov a teroristov jednohlasne. Všetci jej členovia tiež súhlasili, aby už nebol podozrievaný, že sa chystá z väznice ujsť.

„Správy to sú dobré. Označenia ‚extrémistický‘ a ‚teroristický‘ nie sú také unavujúce ako ‚utečenec‘,“ podotkol Navaľnyj. Opozičný politik vysvetlil, že vďaka zmene štatútu už nebude musieť čeliť neustálym kontrolám na rozdiel od doby, keď ho väznica podozrievala z plánovania úteku. „Nad mojou pričňou teraz len visí tabuľka, že som terorista,“ spresnil Navaľnyj.

Predtým sa Navaľnyj sťažoval, že pre status väzňa so sklonmi k úteku ho zamestnanci väznice v noci každú hodinu budia. Kritik Kremľa to označil za mučenie spánkovou depriváciou. Väzenská služba to však popierala a tvrdila, že v noci pracovníci väzenských zariadení síce očami kontrolujú, či sú väzni na svojich miestach, ale nebránia im v oddychu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet