Na hlavný obsah

Americkí poslanci hlasovali za obvinenie exporadcu Donalda Trumpa

O začatí trestného stíhania rozhodne ministerstvo spravodlivosti.

Americkí poslanci hlasovali za obvinenie exporadcu Donalda Trumpa
Na snímke bývalý poradca amerického exprezidenta Donalda Trumpa Steve Bannon. Foto: SITA/AP

Americká Snemovňa reprezentantov vo štvrtok (21. 10.) odhlasovala, aby bol bývalý poradca exprezidenta Donalda Trumpa Steve Bannon obvinený z pohŕdania Kongresom.

Obvinenia si vyslúžil za to, že ignoroval predvolanie a nedostavil sa ako svedok v rámci vyšetrovania povolebných násilností z 6. januára. Informovala o tom agentúra AP.

Záležitosť teraz poputuje na ministerstvo spravodlivosti, kde jeho šéf Merrick Garland rozhodne o prípadnom začatí stíhania. Neuposlúchnutie predvolania Kongresom je zločin, za ktorý v prípade odsúdenia hrozí až ročné väzenie.

Dolná komora parlamentu rozhodla pomerom hlasov 229 ku 202. Proti obvineniu sa vyslovila väčšina zákonodarcov Republikánskej strany, s demokratmi ich za hlasovalo deväť.

„Aký precedens by to pre snemovňu reprezentantov nastolilo, keby sme svedkovi dovolili nás ignorovať?“ pýtal sa pri debate predchádzajúcej hlasovaniu demokratický zákonodarca a šéf osobitného výboru vyšetrujúci povolebné násilnosti v sídle Kongresu Bennie Thompson.

Osobitný desaťčlenný výbor Snemovne reprezentantov vyšetruje udalosti v sídle Kongresu zo 6. januára tohto roka. Dav stúpencov dosluhujúceho republikánskeho prezidenta Trumpa vtedy vtrhol do budovy Kapitolu v čase, keď v ňom zákonodarcovia prerokovali výsledok prezidentských volieb, ktorý Trump nikdy neuznal. Nepokoje si vyžiadali päť mŕtvych a desiatky zranených.

Výbor začatie trestného stíhania voči Bannonovi jednomyseľne odporučil v utorok (19. 10.). Exporadca neuposlúchol predvolanie na základe dôvodov uvádzaných Trumpom, ktorý argumentuje tým, že na materiály požadované výborom sa vzťahuje právny nástroj nazývaný „exekutívna výsada“, ktorá umožňuje utajenie niektorých vládnych záznamov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet