Na hlavný obsah

Americkí tajní neočakávajú, že sa im podarí zistiť pôvod covidu

Nedokážu sa zhodnúť.

Americkí tajní neočakávajú, že sa im podarí zistiť pôvod covidu
Archívne foto - členovia medzinárodného tímu odborníkov WHO počas vyšetrovania vo Wu-chane. Foto: SITA/AP

Spravodajské služby Spojených štátov možno nikdy nedokážu identifikovať pôvod ochorenia covid-19. Vyplýva to podľa agentúry Reuters zo správy, ktorú zverejnil Úrad riaditeľa spravodajských služieb (ODNI).

Podľa správy sa analytici nedokážu zhodnúť na tom, či sa koronavirus preniesol na človeka zo zvierat alebo unikol z laboratória. Nedomnievajú sa však, že vírus vyvinuli ako biologickú zbraň.

Novozverejnený dokument je aktualizáciou augustovej správy amerických spravodajských služieb, ktorá vznikla v dôsledku vyšetrovania nariadeného americkým prezidentom Joem Bidenom.

Dokument upozorňuje, že na dosiahnutie dôkazného záveru o pôvode choroby by s najväčšou pravdepodobnosťou bola potrebná spolupráca zo strany Číny.

„Peking však naďalej bráni globálnemu vyšetrovaniu, odmieta zdieľať informácie a obviňuje iné krajiny, vrátane Spojených štátov. Tento postup čiastočne odráža neistotu čínskej vlády, pokiaľ ide o to, kam by mohlo vyšetrovanie viesť,“ dodáva.

Čína sa v minulosti vysmiala teórii, že covid unikol z virologického laboratória vo Wu-chane a sama vypúšťala odvážne teórie o pôvode vírusu vrátane tej, že koronavírus v roku 2019 unikol z vojenského laboratória na základni Fort Detrick.

Novú správu amerických tajných služieb podrobila Čína kritike. „To, že sa USA pri hľadaní pôvodu covidu spoliehajú na svoje spravodajské služby namiesto na vedcov, predstavuje úplnú politickú frašku,“ uviedol čínska ambasáda vo Washingtone. Odmietla tiež kritiku, že pri vyšetrovaní choroby plne nespolupracuje.

„Podporujeme vedecky podložené úsilie o nájdenie pôvodu a naďalej sa doň budeme aktívne zapájať. Ostro sa však staviame proti snahám o spolitizovanie tejto záležitosti,“ uviedla ambasáda.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet