Na hlavný obsah

Bývalý predstaviteľ saudských tajných služieb varoval svet pred psychopatickým princom

Bin Salmán chcel údajne zavraždiť aj kráľa.

Bývalý predstaviteľ saudských tajných služieb varoval svet pred psychopatickým princom
Na snímke saudskoarabský korunný princ Muhammad bin Salmán. Foto: SITA/AP

Bývalý popredný predstaviteľ saudskoarabskej tajnej služby obvinil korunného princa Muhammada bin Salmána, že chcel zavraždiť bývalého kráľa Abdalláha. Údajne existujú dve kópie videonahrávky kompromitujúceho rozhovoru. Rijád obvinenia označil za vymyslené. Téme sa venoval redaktor RTVS Martin Rajec.

Korunný princ Saudskej Arábie Muhammad bin Salmán má imidž reformátora. Dovolil ženám šoférovať autá, zrušil náboženskú políciu, otvoril kiná a najnovšie kráľovstvo kúpilo anglický futbalový klub Newcastle United FC, kde pôsobí aj slovenský reprezentant Martin Dúbravka.

Ako informoval Rádiožurnál na Rádiu Slovensko, odvrátená stránka následníka trónu vyplávala na povrch, keď americké tajné služby potvrdili, že stál za vraždou svojho kritika a novinára Džamála Chášukdžího. Toho zabili na saudskom konzuláte v Istanbule v roku 2018.

Bývalý druhý najvyššie postavený predstaviteľ tajných služieb kráľovstva Saad al-Džabrí pre stanicu CBS vyhlásil, že tesne po novinárovej vražde pristál v Kanade, kde žije v exile šesťčlenný tím, ktorý mal zlikvidovať aj jeho. Vďaka varovaniu známeho a zásahu kanadských úradov sa mu nič nestalo.

Podľa al-Džabrího sa bin Salmán pred ničím nezastaví. „Som tu, aby som varoval svet pred psychopatom a vrahom z Blízkeho východu, ktorý má neobmedzené zdroje a ohrozuje vlastných ľudí, USA a celú planétu,“ uviedol Džabrí s presvedčením, že nakoniec zabijú aj jeho. Chce však, aby Západ vytvoril tlak na režim, ktorý bezdôvodne väzní jeho dve deti.

Bývalý popredný predstaviteľ tajných služieb obvinil bin Salmána, že vraždiť chcel už v roku 2014. „Povedal, že chce zavraždiť kráľa Abdalláha, aby trón získal jeho otec. Chválil sa, že z Ruska dostal silný jed a stačí, aby si s kráľom podal otrávenú ruku a bude po ňom,“ spresnil.

Abdalláh o rok neskôr skonal v nemocnici, kde údajne podľahol zápalu pľúc. Džabrí zdôraznil, že vie, kde sa nachádzajú dve kópie videozáznamu zo spomínaného rozhovoru. Rijád obvinenia označil za vymyslené a zdôraznil, že Džabrí čelí obvineniam zo sprenevery miliónov dolárov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet