Na hlavný obsah

Etiópska armáda robila nálety na Tigraj, zomreli traja ľudia

Armáda ani premiér sa k útokom zatiaľ nevyjadrili.

Najmenej traja ľudia v pondelok (18. 10.) zomreli pri náletoch etiópskej armády v Mekele, správnom stredisku severoetiópskeho štátu Tigraj. S odvolaním sa na nemocničný zdroj o tom informuje agentúra AFP.

Predstaviteľ miestnej nemocnice Hajelom Kebede uviedol, že mnoho zranených ošetrili v tomto zdravotníckom zariadení a dodal, že traja ľudia prišli o život. O troch obetiach náletov píše tiež agentúra AP s odvolaním sa na svedkov.

Miestny zdroj AP oznámil, že terčom bombardovania bolo rušné trhovisko. Podľa iného nemenovaného zdroja tomu predchádzali nálety na okraji mesta, pri ktorých prišli o život tri deti z jednej rodiny.

Kancelária etiópskeho premiéra a etiópskej armády dnešné nálety nekomentovali.

Konflikt sa vyostril od novembra

Boje medzi tigrajskými povstalcami a etiópskou armádou od vlaňajšieho novembra prinútili milióny ľudí opustiť domovy. Státisíce Tigrajčanov čelia hladomoru, čo OSN pričíta vládnej blokáde. Etiópska vláda tvrdí, že dodávky humanitárnej pomoci neblokuje.

Tigrajskí bojovníci obnovili kontrolu nad väčšinou Tigraja v júni, následne začali postupovať do susedných etiópskych štátov Afarsko a Amharsko, čo prinútilo státisíce ľudí utiecť z domovov.

Od potravinovej pomoci je v Tigraji závislých asi 5,2 milióna ľudí, v Amharsku a Afarsku 1,7 milióna. V oblastiach boli prerušené komunikačné služby, čo sťažuje overovanie informácií, píše AP. V Mekele sa nebojovalo od konca júna, keď sa z miesta stiahli etiópski vojaci a tigrajské sily obnovili kontrolu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet