Na hlavný obsah

Eurokomisia pre rozhodnutie poľského súdu zasiahne proti krajine

Tá hlási, že chce zotrvať v Únii.

Eurokomisia pre rozhodnutie poľského súdu zasiahne proti krajine
Archívna snímka z protestu z roku 2015 proti zmenám na poľskom ústavnom súde. Foto: TASR/AP

Nedávne rozhodnutie poľského ústavného súdu spochybňuje a ohrozuje základy Európskej únie, vyhlásila v utorok (19. 10.) v Európskom parlamente predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová. EK podľa nej proti Poľsku podnikne kroky, zatiaľ ale zvažuje, aké konkrétne mechanizmy využije.

Poľský premiér Mateusz Morawiecki následne pred europoslancami vyhlásil, že európske inštitúcie útočia na Poľsko nespravodlivým spôsobom, odmietol však špekulácie o tom, že Varšava smeruje k odchodu z EÚ.

Iná platnosť zákonov na rôznych miestach?

Rozhodnutie poľského ústavného súdu o nadradenosti poľských zákonov nad právami EÚ je podľa von der Leyenovej vyvrcholením útokov na nezávislosť justície v Poľsku.

Komisia, ktorá s Varšavou o podobe reformy poľského súdnictva vedie rozsiahly spor, podľa svojej šéfky nepovažuje poľský ústavný súd za nezávislý a ani za legitímny.

Pre jeho rozhodnutie hrozí, že európske zákony budú platiť inak na rôznych miestach EÚ a komisia ako strážkyňa európskych zmlúv bude preto musieť zakročiť proti Poľsku.

Exekutíva EÚ však zatiaľ zvažuje, či sa rozhodne pre finančné postihy alebo právne kroky, dodala von der Leyenová. EK však podľa nej musí chrániť prostriedky, ktoré smerujú do Poľska z vreciek európskych daňových poplatníkov v rámci tých z mimoriadneho fondu obnovy.

Morawiecki: Nemôžeme mlčať

Premiér Morawiecki vyhlásil, že členstvo v EÚ podporuje väčšina Poliakov a že jeho vláda je súčasťou tejto proeurópskej väčšiny. Poliaci sú ale podľa neho čoraz viac znepokojení smerovaním zmien v EÚ. Dodal tiež, že európske inštitúcie pristupujú k rôznym európskym štátom iným spôsobom.

„Nemôžeme mlčať, keď našu krajinu atakujú nespravodlivým spôsobom,“ povedal Morawiecki s tým, že ústavné zákony členských štátov bloku musia byť vždy nadradené legislatíve Únie.

Súčasťou riešenia sporov by podľa neho nemali byť vyhrážky finančnými sankciami či iné formy zastrašovania, čo sú pre poľského premiéra nedemokratické praktiky. Morawiecki poznamenal, že očakáva konštruktívny dialóg s európskymi inštitúciami.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet