Na hlavný obsah

Komu dosiaľ prišlo pozvanie na tretiu dávku vakcíny?

Dostať ho môže aj pacient, ktorý nepociťuje akútne zdravotné problémy.

Komu dosiaľ prišlo pozvanie na tretiu dávku vakcíny?
Zdravotníčka pripravuje injekčné striekačky s vakcínou proti ochoreniu COVID-19. Foto: TASR/AP

Tretiu dávku vakcíny proti ochoreniu COVID-19 je v tejto chvíli možné podať kompletne očkovanej osobe s oslabenou imunitou najskôr štyri týždne po podaní druhej dávky. Národné centrum zdravotníckych informácií (NCZI) posiela informačné SMS pacientom, ktorí majú na tretiu dávku nárok, pripomenulo v pondelok (18. 10.) ministerstvo zdravotníctva.

„Takéto informačné SMS chodia pacientom, ktorí sú na aktívnej liečbe nádorových ochorení a hematologických malignít, pacientom po transplantácii kmeňových buniek, či pacientom s pokročilou alebo neliečenou HIV infekciou,“ špecifikoval rezort.

Dodal, že veľkú skupinu pozvaných tvoria pacienti liečení imunosupresívnou liečbou, čiže liekmi, ktoré potláčajú imunitný systém, a to napríklad pri rôznych autoimunitných ochoreniach.

„Môže sa tak stať, že informáciu o možnosti podania tretej dávky dostane aj pacient, ktorý subjektívne nepociťuje akútne zdravotné problémy, no jeho liečba mu môže imunitný systém narúšať,“ uviedlo ministerstvo.

V opačnom prípade, teda že pacient pociťuje zdravotné dôvody a nedostal takúto informáciu od NCZI, platí, že tretiu dávku mu môžu podať na základe písomného odporúčania lekára.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko