Na hlavný obsah

Nezaočkovaní cestujúci zo Slovenska musia ísť po príchode do Nórska do karantény

Krajina je na červenom zozname.

Nezaočkovaní cestujúci zo Slovenska musia ísť po príchode do Nórska do karantény
Nórska vlajka na ilustračnej snímke. Foto: TASR/AP

Nórske ministerstvo zdravotníctva oznámilo, že od pondelka (4. 10.) sa po vstupe do tejto severskej krajiny budú musieť karanténe podrobiť cestujúci zo Slovenska a troch krajov vo Fínsku, ktorí nie sú úplne zaočkovaní proti ochoreniu COVID-19 ani ho v minulosti neprekonali.

Tieto oblasti totiž v Nórsku zaradili v súvislosti s vyšším rizikom šírenia koronavírusu na tzv. červený zoznam. Informoval o tom v sobotu (2. 10.) portál schengenvisainfo.com. Spresnil, že nariadenie sa týka Slovenska a fínskych krajov Pohjois-Savo (Severné Savo), Päijät-Häme a Satakunta.

Nórsky rezort zdravotníctva však zdôraznil, že úplne zaočkovaní, ľudia, ktorí covid prekonali, ako aj deti mladšie ako 18 rokov, desaťdňovú karanténu podstúpiť nemusia, a to bez ohľadu na krajinu, z ktorej prichádzajú do Nórska.

Ministerstvo zároveň dodalo, že ľudia, ktorí karanténu podstúpia, ju môžu ukončiť skôr, než je stanovené, ak sa preukážu negatívnym výsledkom testu na koronavírus. Otestovať sa pritom môžu najskôr tri dni pred príchodom do Nórska.

Na tzv. červenom zozname krajín figurujú okrem Slovenska a troch fínskych krajov, ktoré pribudli najnovšie, aj Andorra, Belgicko, Bulharsko, Grécko, Írsko, Cyprus, Chorvátsko, Lotyšsko, Lichtenštajnsko, Španielsko, Švajčiarsko, Nemecko, Rumunsko a Rakúsko.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko