Na hlavný obsah

Nobelovu cenu za literatúru získal tanzánsky spisovateľ

Abdulrazak Gurnah dlhodobo žije v Británii.

Nobelovu cenu za literatúru tento rok získal po anglicky píšuci tanzánsky spisovateľ Abdulrazak Gurnah. V Štokholme to vo štvrtok (7. 10) oznámila Švédska akadémia. Sedemdesiattriročný autor, ktorý trvalo žije a vyučuje v Spojenom Kráľovstve, na seba upútal pozornosť napríklad románom Paradise (Raj), ktorý sa v roku 1994 dostal medzi finalistov pri udeľovaní Bookerovej ceny. Švédska akadémia ho ocenila za spracovanie témy kolonializmu a jeho dopadov.

Akadémia ho ocenila „za svoj nekompromisný a súcitný prienik účinkov kolonializmu“.

Gurnah je tanzánskeho pôvodu, narodil sa v roku 1948 a vyrastal na ostrove Zanzibar. Na konci šesťdesiatych rokov minulého storočia prišiel do Británie ako utečenec.

V exile začal písať a hoci jeho materinským jazykom bola svahilčina, jeho „literárnym nástrojom“ sa stala angličtina, uviedla Švédska akadémia. Tento spisovateľ vydal celkovo desať románov a množstvo poviedok. Švédska akadémia spresnila, že ústrednou témou jeho diel je téma utečenca.

„Abdulrazak Gurnah píše o skúsenostiach utečencov. Zameriava sa na ich identitu a sebaobraz. Jeho postavy sa ocitajú na pomedzí kultúr a kontinentov – medzi životom, ktorý bol, a životom, ktorý sa objavuje. Je to neistý stav, ktorý sa nedá nikdy vyriešiť,“ uviedla Švédska akadémia.

„V Gurnahovom literárnom vesmíre sa všetko mení – spomienky, mená, identity. Nekonečný prieskum poháňaný intelektuálnou vášňou je prítomný vo všetkých jeho knihách,“ dodala akadémia.

Do nedávneho dôchodku bol Abdulrazak Gurnah profesorom angličtiny a postkoloniálnej literatúry na univerzite v Kente v meste Canterbury. V súčasnosti má 73 rokov.

Najprestížnejšie literárne ocenenie, ktoré je spojené s odmenou desiatich miliónov švédskych korún (zhruba 983 000 eur), udeľuje 18-členná Švédska akadémia na základe nominácií od odborníkov z celého sveta. Vlani cenu získala americká poetka Louise Glücková.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet