Na hlavný obsah

Nobelovu cenu za mier získali novinári z Filipín a Ruska

Cenu dostali za úsilie o ochranu slobody slova a prejavu.

Nobelovu cenu mieru za rok 2020 získali dvaja novinári — filipínska žurnalistka Maria Ressová a novinár pochádzajúci z Ruska Dmitrij Muratov za „svoje úsilie o ochranu slobody prejavu, ktorá je nevyhnutným predpokladom pre demokraciu a trvalý mier“. Oznámil to v piatok (8. 10.) v Osle Nórsky Nobelov výbor.

„Sloboda prejavu a sloboda informácií sú kľúčovými predpokladmi demokracie a chránia pred vojnou a konfliktmi. Držiteľmi Nobelovej ceny za mier za rok 2021 sú zástupcovia všetkých novinárov, ktorí obhajujú tieto ideály vo svete, kde demokracia a sloboda tlače čelia čoraz nepriaznivejším podmienkam,“ uviedol Nobelov výbor vo svojom vyhlásení.

Muratov je spoluzakladateľom a šéfredaktorom ruských opozičných novín Novaja gazeta, pre ktorého pracovala aj uznávaná novinárka Anna Politkovská zavraždená v Moskve v roku 2006.

Muratov krátko po vyhlásení cien uviedol, že Nobelova cena nie jeho zásluhou, ale zásluhou jeho kolegov novinárov, ktorí za slobodu obetovali svoj život.

Ressaová v roku 2012 spoluzakladala spravodajský portál Rappler, ktorý je jedným z mála miestnych médií kritických ku kontroverznému filipínskemu prezidentovi Rodrigovi Dutertemu.

Zástupcovia nórskeho Nobelovho výboru tento rok vyberali spomedzi 329 kandidátov: 234 jednotlivcov a 95 organizácií. V minulom roku si Nobelovu cenu odniesol Svetový potravinový program (WFP) za svoje úsilie v boji proti hladu a za zlepšenie podmienok pre mier v konfliktných oblastiach.

Cena za mier je predposlednou Nobelovou cenou, ktorá bola tento rok ohlásená. Postupne boli tento týždeň oznámení laureáti ocenení za medicínu, fyziku, chémiu a literatúru. V pondelok (11. 10.) sa verejnosť dozvie meno nositeľa tohtoročnej ceny za ekonómiu.

Popri medaile a diplome na laureátov Nobelových cien čaká aj finančná prémia, ktorá tento rok predstavuje desať miliónov švédskych korún (zhruba 985 000 eur). Slávnostné Odovzdávanie Nobelových cien sa uskutoční 10. decembra, v deň výročia úmrtia švédskeho vedca a zakladateľa ocenenia Alfreda Nobela (1833 – 1896).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet