Na hlavný obsah

Opozícia sa snaží odvolať Sulíka

Vyčítajú mu vysoké ceny energií aj ranč v Austrálii.

Opozícia sa snaží odvolať Sulíka
Na snímke minister hospodárstva Richard Sulík. Foto: SITA

Opozičný Smer-SD stiahol návrh mimoriadnej schôdze parlamentu, na ktorej mali odvolávať ministra hospodárstva Richarda Sulíka. Návrh sa pojednáva ako bod riadnej schôdze.

Hoci hlavným dôvodom majú byť vysoké ceny energií, v pléne padlo na adresu šéfa liberálov viacero obvinení. Tému pre Rádiožurnál Rádia Slovensko sledovala Soňa Otajovičová.

Údajná korupcia na Slovenskej pošte, ranč v Austrálii či situácia v oblasti energií. Aj toto majú byť dôvody na odvolanie šéfa rezortu hospodárstva Richarda Sulíka. Predseda Smeru-SD Robert Fico žiada od ministra vysvetlenie.

„Ste spolumajiteľom niekoľko miliónového ranča niekde v Austrálii. Ešte raz sa vás pýtame, kto sú jeho spoluvlastníci, pretože chceme vedieť či to nie sú osoby z podnikateľskej sféry, ktorým ste mohli pomôcť, či tu nie je evidentný konflikt záujmov, alebo či títo páni nezaplatili za vás,“ pýtal sa ho Fico.

Sulík: Na ranč som si zobral úver

Šéf liberálov obvinenia odmieta, hovorí, že na spomínaný ranč si zobral úver.

„Chcem tam tráviť zimné mesiace. Nemám hodinky za 20 000, nemám auto za 200 000. Bavíme sa o sume na úrovni lepšieho bratislavského bytu. Nebudem vám hovoriť s kým ten ranč mám, sú to dve verejnosti neznáme osoby,“ vysvetľoval Sulík počas svojho odvolávania v NR SR.

Podobne tak hovorí aj o situácii na Slovenskej pošte, ktorú vedie Martin Lupták. Do funkcie ho mal navrhnúť Richard Sulík, aj keď to spadá do kompetencií ministerstva dopravy.

„Výpoveď pána Makóa, kde sa priamo priznáva, že na šiestom poschodí v jednej budove je firma, ktorá sa volá Lama SK, a že to je jeho firma,“ poukázal Fico.

Práve firma Lama SK vyhrala výberové konanie, v ktorom Slovenská pošta hľadala firmu na stráženie. Šéf liberálov tvrdí, že súťaž bola transparentná.

„S tou vašou štátnou korupciou ste jednoducho vedľa. Pred dvomi týždňami začal Úrad pre verejné obstarávanie proti pošte konanie, že s Lamou vysúťažili príliš nízku cenu. Vysvetlite mi, ako má fungovať štátna korupcia, keď oni sú ešte vyšetrovaní za to, že dali príliš nízku cenu,“ namietal Sulík.

Poslanci mali riešiť najmä ceny energií. Richard Sulík ich zvyšovanie odôvodnil aj emisnými povolenkami Európskej únie či údajnou nedostatočnou reguláciou zo strany bývalej vlády.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko