Na hlavný obsah

Polícia pomôže nemocniciam a očkovacím tímom pred útokmi antivaxerov

Dohodol sa na tom ústredný krízový štáb.

Polícia pomôže nemocniciam a očkovacím tímom pred útokmi antivaxerov
Na snímke zľava predseda ústredného krízového štábu a minister vnútra SR Roman Mikulec (OĽANO) a minister zdravotníctva SR Vladimír Lengvarský (nom. OĽANO) po zasadnutí ÚKŠ. Foto: RTVS

Polícia bude pomáhať slovenským nemocniciam a mobilným očkovacím tímom. Hlavným cieľom bude zabezpečiť vyššiu ochranu najmä pred fyzickými útokmi zo strany antivaxerov. Oznámil to v stredu (6. 10.) minister vnútra SR Roman Mikulec (OĽANO) po rokovaní ústredného krízového štábu (ÚKŠ).

Štáb sa podľa neho konsenzuálne dohodol na riešeniach. Hovoril o viacerých prípadoch, pri ktorých musela zasahovať polícia v súvislosti s verbálnymi a fyzickými útokmi odporcov očkovania na zdravotnícky personál.

„Cieľom je, aby mali asistenciu v Policajnom zbore, požiadali sme o pomoc aj Ozbrojené sily SR či Zbor väzenskej a justičnej stráže a finančnú správu,“ spresnil Mikulec. Doplnil, že súčasný policajný prezident Štefan Hamran dostal za úlohu čo najrýchlejšie zistiť, koľko síl a prostriedkov môžu využiť k realizácii tejto úlohy.

Podľa neho by mali ministerstvo zdravotníctva a tí, ktorí budú na jednotlivé miesta vysielať očkovacie tímy, upovedomiť políciu, aby vedela naplánovať a poskytnúť dostatočnú ochranu.

„Svojich zdravotníkov budeme chrániť, aby svoju prácu mohli vykonávať v pokoji,“ zdôraznil po rokovaní ÚKŠ minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nom. OĽANO).

Mikulec tiež hovoril o príprave novely Trestného zákona, ktorý rieši jeho rezort spoločne s ministerstvom spravodlivosti. Avizuje najmä zmeny pri priestupkovom konaní a pri udeľovaní pokút v súvislosti s útokmi odporcov očkovania.

Na otázku, či budú prísnejšie postihovať šírenie dezinformácií prostredníctvom sociálnych sietí Mikulec odpovedal, že je problematické vypátrať šíriteľov hoaxov. „Vieme, že debata prebieha aj na úrovni Európskej komisie. Dnes sociálne siete nie sú zodpovedné za to, že pomáhajú šíriť veci spojené s trestnoprávnou zodpovednosťou,“ poznamenal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko