Na hlavný obsah

Poľskí potápači našli v rieke telo nezvestného sýrskeho mladíka

Situácia na poľsko-bieloruskej hranici je stále napätá.

Poľskí potápači našli v rieke telo nezvestného sýrskeho mladíka
Ilustračná snímka. Foto: Twitter/Nexta TV

Poľskí potápači v stredu (20. 10.) vylovili z rieky Bug na poľsko-bieloruskej hranici telo 19-ročného Sýrčana, ktorého hľadali od utorkového (19. 10.) rána. Okolnosti jeho smrti zisťuje polícia a prokuratúra, uviedol server Onet. Potápači telo odovzdali pohraničnej stráži.

„Totožnosť (utopeného Sýrčana) potvrdil druhý z mladých mužov, s ktorým sa o deň skôr pokúsil nelegálne prekročiť Bug. Pri tele sa našli aj dokumenty, a tak bez pochybnosti ide o telo 19-ročného sýrskeho občana,“ uviedol policajný hovorca Andrzej Fijolek. Dodal, že sa chystá pitva a že vyšetrovanie má objasniť okolnosti smrti.

Podľa poľských médií ide minimálne o ôsmeho mŕtveho z radov migrantov, ktorí sa pokúšajú dostať z Bieloruska do Poľska.

Varšava, Vilnius a Riga obviňujú režim bieloruského vodcu Alexandra Lukašenka, že migrantov z Blízkeho východu, Ázie a Afriky využíva ako „hybridnú zbraň“ v odvete za západné sankcie prijaté po sfalšovaní prezidentských volieb z vlaňajšieho augusta a potlačení následných masových demonštrácií.

Dotknuté krajiny pre príliv migrantov posilňujú ochranu hranice a budujú tu fyzické prekážky v podobe plotov z ostnatého i žiletkového drôtu.

Minulú nedeľu (17. 10.) tisíce ľudí vo Varšave demonštrovali proti postupu poľských úradov voči migrantom na poľsko-bieloruskej hranici. Účastníci protestného pochodu, ktorého hlavným sloganom bolo „Stop mučeniu na hranici“, obvinili úrady z krutého zaobchádzania s migrantmi, ktorých pohraničná stráž posiela, vytláča či zaháňa späť do Bieloruska.

Demonštranti kritizovali aj vedenie krajiny za vyhlásenie výnimočného stavu pri hraniciach, ktorý bráni humanitárnym pracovníkom poskytovať migrantom pomoc. Ľudia vyšli do ulíc tiež v Krakove.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet