Na hlavný obsah

Pri Senici vyrastie nový závod, ktorý ponúkne vyše 800 pracovných miest

Priemerný plat vo výrobe by sa mal pohybovať okolo 1 800 eur.

V priemyselnom parku pri Senici plánuje nemecká spoločnosť Vaillant vyrábať tepelné čerpadlá určené do exteriéru. Zároveň tu postaví aj vývojové centrum. Vláda firme schválila investičnú pomoc vo výške 18 miliónov eur.

Spoločnosť Vaillant vybuduje na Záhorí závod v hodnote 120 miliónov eur. Prevádzku, kde nájde prácu vyše 800 ľudí, by mali spustiť o dva roky. Štát jej v rokoch 2025 až 2031 odpustí časť daní.

„Po ukončení procesu výberového konania generálneho dodávateľa stavby a získaní potrebných povolení, plánujeme začiatkom budúceho roka so začatím výstavby nového moderného závodu na výrobu tepelných čerpadiel v priemyselnom parku v Senici,“ uviedol riaditeľ závodu Vaillant Group Radovan Prístavok.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

V novom závode budú tri štvrtiny pracovných miest určené pre osoby so základným vzdelaním, no vznikne tu aj 75 pozícií pre vysokokvalifikovaných uchádzačov, z čoho 12 ľudí by malo pracovať v technologickom centre. Miera nezamestnanosti v Senickom okrese je 6,7 percenta.

V materiáli, ktorý predložili na rokovanie vlády sa píše, že mzda vo výrobe by sa mala pohybovať okolo 1 800 eur. Na porovnanie, priemerná mzda v okrese v roku 2020 bola 1 200 eur. Vo vývojárskom centre by platby mali presahovať 3 000 eur.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika