Na hlavný obsah

Pri zásahoch na farmách a vo viniciach v EÚ objavila polícia 269 obetí obchodu s ľuďmi

Na akcii sa zúčastnili policajti viacerých európskych krajín.

Pri zásahoch na farmách a vo viniciach v EÚ objavila polícia 269 obetí obchodu s ľuďmi
Policajný zásah v jednej z viníc. Foto: europol.europa.eu

Európski policajti pri medzinárodnej operácii proti vykorisťovaniu a obchodovaniu s ľuďmi na poľnohospodárskych farmách a vo vinárstvach zadržali 12 podozrivých, určili totožnosť 54 údajných obchodníkov s ľuďmi a identifikovali 269 obetí vykorisťovania, z ktorých 81 čelilo novodobému otroctvu. Uviedla to v utorok (5. 10.) európska policajná agentúra Europol.

Bezpečnostné zložky zadržali 8 podozrivých vo Francúzsku a štyroch v Španielsku. Po rozsiahlej operácii, na ktorej sa od 9. do 16. septembra zúčastnilo takmer 2 050 európskych policajtov, identifikovali vo Francúzsku 27 ľudí, ktorých podozrievajú z obchodovania s ľuďmi, 21 v Taliansku, dvoch v Litve a štyroch v Španielsku.

Záťah viedli francúzski vyšetrovatelia. Podieľali sa na ňom policajti, imigrační úradníci, pohraničná stráž, štátne úrady inšpekcie práce a daňové úrady v Bulharsku, Cypru, Fínsku, Taliansku, Lotyšsku, Holandsku a Španielsku.

Počas akcie, ktorú koordinoval Europol, bezpečnostné zložky skontrolovali 704 fariem a vinárstiev, 273 vozidiel a 4 014 ľudí. Prípad viedol k začatiu 126 nových vyšetrovaní, väčšiny z nich vo Francúzsku.

Zamestnávanie sezónnych pracovníkov vrátane obetí obchodovania s ľuďmi za nízke mzdy a pri zlých pracovných podmienkach je lukratívny biznis. „Vykorisťovanie práce je veľmi výnosná kriminálna činnosť, ktorá poškodzuje zdravie a práva obetí,“ uviedol Europol.

Jedna z operácií vo Francúzsku viedla k rozbitiu zločineckej siete, ktorá daňové úrady a svoje obete pripravila o päť miliónov eur. Úrady počas prípadu prehľadali 25 miest, zatkli pestovateľov hrozna a ďalších podozrivých. Europol k akcii neuviedol žiadne bližšie informácie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet