Na hlavný obsah

Ruská loď Progress priniesla na medzinárodnú vesmírnu stanicu aj vianočné darčeky

Doviezla aj potraviny a oblečenie.

K medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS) v sobotu (30. 10.) dorazila nákladná loď Progress MS-18, ktorá doviezla viac ako 2,5 tony zásob, paliva, vody a stlačeného vzduchu.

Loď, ktorú vo štvrtok (28. 10.) do vesmíru vyniesla raketa Sojuz-2. 1a z kozmodrómu Bajkonur v Kazachstane, zakotvila pri ruskom module Zvezda. Informovala o tom ruská vesmírna agentúra Roskosmos.

Progress zakotvil pri ISS pomocou automatického manévru, na ktorý na ISS dohliadali ruskí astronauti Anton Škaplerov a Pjotr Dubrov, uviedla agentúra TASS.

V najbližších dňoch sa bude vykladať časť nákladu, ktorý tvorí napríklad 420 litrov pitnej vody, 470 kilogramov paliva, 40 kilogramov stlačeného vzduchu a kyslíka a 1 509 kilogramov zásob a vybavenia. Ide napríklad o oblečenie, hygienické potreby, ale aj jedlo a čerstvé potraviny.

Na obežnú dráhu dorazili aj vianočné darčeky a pozdravy od rodín astronautov alebo potraviny na sviatočný stôl, pretože ďalšia nákladná loď sa k ISS chystá až vo februári.

Na ISS je aktuálne sedem astronautov. Ďalší štyria by sa k nim mali pripojiť na budúci týždeň, keď z Floridy odštartuje raketa Falcon 9 s loďou Crew Dragon. Pôvodne plánovali štart na nedeľu (31. 10.), ale NASA ho pre počasie odložila na stredu (3. 11.).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet