Na hlavný obsah

Škoda Auto výrazne obmedzí až pozastaví výrobu

Na trhu je nedostatok čipov.

Škoda Auto výrazne obmedzí až pozastaví výrobu
Výrobná hala automobilky Škoda Auto vo Vrchlabí na Trutnovsku. Foto: ČTK/David Taneček

Automobilka Škoda Auto od pondelka 18. októbra výrazne obmedzí alebo úplne zastaví výrobu vo všetkých troch českých závodoch. Dôvodom sú chýbajúce čipy, ktoré sa používajú v palubnej elektronike. Firma sa zameria na dokončenie veľkého množstva pripravovaných automobilov. Informoval o tom vedúci komunikácie Tomáš Kotera.

Podľa spoločnosti Škoda je nedostatok polovodičov spôsobený znížením výroby u ázijských výrobcov pre pandémiu koronavírusu. Nejde o prvé zastavenie výroby v spoločnosti z dôvodu nedostatku čipov.

Naposledy výrobné linky odstavila v týždni od 27. septembra. Výrobu zastavila pre pandémiu aj minulý rok a pracovníci boli doma od 18. marca do 27. apríla.

„Dôsledky tvrdo zasiahli celý automobilový priemysel, pričom niektoré konkurenčné značky už úplne zatvorili svoje závody do konca roka 2021. Táto globálna kríza sa nevyhne ani Škode Auto. Od 18. októbra až do konca roka budeme musieť tiež výrazne znížiť alebo úplne zastaviť výrobu,“ priblížil Kotera.

Prioritou spoločnosti je udržať pracovné miesta a primerane odmeňovať zamestnancov. Tí ktorí sú v súčasnosti doma, dostávajú 85 % priemernej mzdy, ale podľa odborov hrozí zníženie na 80 %. „Očakávame, že výroba polovodičov sa v druhej polovici roka 2022 začne opäť postupne zvyšovať. Celá situácia so zásobovaním by sa mala následne upokojiť,“ poznamenal Kotera.

Škoda Auto dodala v minulom roku na celom svete viac ako jeden milión automobilov. Prevádzkuje tri výrobné závody v Českej republike a vyrába v Číne, Rusku, na Slovensku a v Indii, väčšinou prostredníctvom koncernového partnerstva, ako aj na Ukrajine a v Kazachstane v spolupráci s miestnymi partnermi. Je aktívna na viac ako 100 trhoch.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika