Na hlavný obsah

Slovensko bude spolupracovať s americkým výrobcom stíhačiek F-16

Malo by to smerovať k vytvoreniu nových pracovných miest.

Možná spolupráca medzi slovenskou a americkou zbrojárskou firmou. Letecké opravovne Trenčín by sa mohli zapojiť do výroby stíhačiek F-16. Počas návštevy Spojených štátov to potvrdil minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO). Tie na Slovensku postupne nahradia dosluhujúce stíhačky MIG-29.

Slovensko podpísalo kontrakt na nákup stíhačiek F16 ešte za bývalého ministra obrany, Petra Gajdoša (nom. SNS). Najvyšší kontrolný úrad mu vyčítal, že na rozdiel od iných štátov s americkou stranou žiadne kompenzačné programy, napríklad priame investície do nášho zbrojného priemyslu, nevyrokoval.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Súčasný minister obrany, Jaroslav Naď po rokovaniach s americkou stranou potvrdil, že firma Lockheed Martin, ktorá stíhačky vyrába, by mohla nadviazať strategické partnerstvo s Leteckými opravovňami Trenčín.

„Čo by malo smerovať ku konkrétnym pracovným ponukám. Pre nás ako pre vlastníka akcií spoločnosti Letecké opravovne Trenčín je to veľmi dobrá správa a ja verím, že čoskoro budem mať na stole nejaké konkrétne kontrakty,“ uviedol Naď, ktorý sa vo štvrtok (28. 10.) v Pentagóne stretol aj so svojím americkým kolegom Lloydom Austinom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko