Na hlavný obsah

Slovensko uzavrelo memorandá s OSN

Týkajú sa spresnenia pôsobenia slovenských vojakov.

Slovensko uzavrelo memorandá s OSN
Ilustračné foto. Foto: TASR/koláž RTVS

Slovensko a Organizácia Spojených národov (OSN) uzavreli Memorandá o porozumení. Za slovenskú stranu ich v pondelok (25. 10.) v americkom New Yorku podpísal minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO), OSN zastupoval námestník generálneho tajomníka organizácie Atul Khare.

Ako minister Naď vysvetlil, memorandá schválila vláda a týkajú sa spresnenia pôsobenia slovenských vojakov na Cypre. Slovenská republika sa zaviazala poskytnúť mierovým silám OSN na Cypre (UNFICYP) 190 príslušníkov pešej roty a 37 ženistov. Pôvodné Memorandum o porozumení bolo podpísané ešte 7. februára 2002 v New Yorku.

Námestník generálneho tajomníka OSN a slovenský minister obrany diskutovali nielen o misii OSN na Cypre, ale aj o situácii v Sudáne či Mali.

Počas rozhovoru Naď informoval Kharea, že všetci slovenskí vojaci na Cypre sú zaočkovaní proti ochoreniu COVID-19. V tejto súvislosti Khare požiadal Slovensko o možnosť darovať OSN 25 000 vakcín od spoločnosti AstraZeneca. „S tým pôjdeme aj do Bratislavy, či by sme pomohli zaočkovať takmer 90 000 vojakov, ktorí pôsobia v mierových misiách OSN,“ dodal Naď.

Minister obrany sa v pondelok stretol aj so stálym predstaviteľom SR pri OSN Michalom Mlynárom. Položil tiež veniec k pamätníku vojakov, ktorí zahynuli v mierových misiách OSN. Celkovo v misiách OSN zomrelo 4 147 ľudí, z toho šesť Slovákov.

Momentálne je OSN zapojené v 12 operáciach a podieľa sa na nich 90 000 mierotvorcov. V misiách OSN pôsobí 251 Slovákov, z toho sedem policajtov. Slovensko je na 51. mieste vo veľkosti príspevku do misií OSN.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet