Na hlavný obsah

Švédi a Dáni pozastavili očkovanie Modernou pre mladšie ročníky

Objavili sa zriedkavé vedľajšie účinky.

Švédi a Dáni pozastavili očkovanie Modernou pre mladšie ročníky
Ampulka s vakcínou od spoločnosti Moderna. Foto: SITA/AP

Švédsko a Dánsko v stredu (6. 10.) oznámili, že prerušia očkovanie mladších ročníkov vakcínou proti covidu od spoločnosti Moderna. Rozhodnutie zdôvodnili tým, že v súvislosti s očkovacou látkou boli hlásené zriedkavé vedľajšie účinky. Informuje o tom agentúra Reuters.

Švédska zdravotná agentúra uviedla, že prerušuje podávanie vakcíny od Moderny u ľudí narodených v roku 1991 a neskôr. Dáta podľa nej naznačujú, že u mladých dospelých a mladistvých očkovaných touto látkou sa zvýšil počet prípadov myokarditídy a perikarditídy, teda zápalu srdcovej svaloviny alebo vaku obklopujúceho srdce.

„Súvislosť je obzvlášť jasná, pokiaľ ide o očkovaciu látku Moderny Spikevax, a to najmä po druhej dávke,“ uviedla agentúra s tým, že riziko týchto ochorení je však veľmi nízke.

Dánsko uviedlo, že ľudí vo veku 12 až 17 rokov očkovalo hlavne vakcínou od firiem Pfizer a BioNTech. Podávanie vakcíny od spoločnosti Moderna ľuďom mladším ako 18 rokov sa rozhodlo pozastaviť z opatrnosti. „Z predbežných údajov je podozrenie na zvýšené riziko zápalu srdca po očkovaní Modernou,“ uviedol vo vyhlásení dánsky zdravotnícky úrad.

Odkázal pritom na údaje zo zatiaľ nepublikovanej severskej štúdie, ktorú zašlú na ďalšie posúdenie Európskej liekovej agentúre (EMA). Doplnil, že finálne dáta očakáva do mesiaca.

Švédsko a Dánsko uviedli, že spomínaným vekovým skupinám teraz namiesto Moderny odporúčajú vakcínu Comirnaty od firiem Pfizer a BioNTech. Dánsko zároveň uviedlo, že rozhodnutie urobilo, hoci „zápal srdca je veľmi zriedkavým vedľajším účinkom, ktorý má väčšinou mierny priebeh a sám odznie“.

Bezpečnostná komisia EMA v júli dospela k záveru, že ochorenie srdca sa po očkovaní Comirnaty a Spikevax môžu objaviť veľmi zriedkavo, a to častejšie po druhej dávke a u mladých mužov.

Prínosy vakcín od Moderny a Pfizer/BioNTech, ktoré využívajú prelomovú technológiu takzvanej mediátorovej RNA (mRNA), naďalej prevyšujú riziká, uviedli regulátori v EÚ, Spojených štátoch a vo Svetovej zdravotníckej organizácii (WHO).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet