Na hlavný obsah

USA sa znova snaží o vydanie zakladateľa WikiLeaks

Julian Assange je momentálne v londýnskom väzení, pojednávania sa nezúčastnil.

USA sa znova snaží o vydanie zakladateľa WikiLeaks
Foto: SITA/AP

Na súde v Londýne sa v stredu (27. 10.) začalo dvojdňové odvolacie pojednávanie v kauze zakladateľa serveru WikiLeaks Juliana Assangea, ktoré sa týka jeho možného vydania do USA.

Americká vláda po januárovom neúspechu trvá na jeho stíhaní v USA a v stredu predstavila niekoľko záruk týkajúcich sa jeho prípadnej väzby, ktoré podľa nej zásadne menia situáciu.

Trest by si mohol odpykať v Austrálii

Americká vláda okrem iného avizovala, že keby bol Assange v USA odsúdený, mohol by si trest odpykať v rodnej Austrálii. Assange sa pojednávania nezúčastnil.

Washington tiež uistil Britániu, že 50-ročný Assange by v americkom väzení nebol pred rozsudkom ani po ňom vystavený prísnej samotke.

Spojené štáty mu navyše zabezpečia prístup k adekvátnej zdravotnej starostlivosti na základe odporúčania ošetrujúceho lekára v danej väznici. „Aj bez týchto záruk trváme na tom, že obvodná sudkyňa urobila chybu, keď dospela k záveru, k akému dospela,“ povedal súdu zástupca americkej vlády James Lewis.

Sudkyňa sa bála, že spácha samovraždu

V januári sudkyňa Vanessa Baraitserová rozhodla, že Assange by do Spojených štátov nemal byť vydaný. Pripustila, že zverejnenie tajných materiálov vlády USA na WikiLeaks mohlo byť v rozpore s americkým i anglickým právom. Jeho vydanie však zablokovala pre obavy, že by Assange mohol v americkom väzení spáchať samovraždu.

Jej rozhodnutie sa opieralo o posudok psychiatra Michaela Kopelmana, podľa ktorého má Austrálčan krehké duševné zdravie. Američania posudok označujú za zavádzajúci a Lewis uviedol, že sudkyňa ho nemala brať do úvahy. Vyšlo najavo, že psychiater súdu zamlčal, že Assange sa počas pobytu na londýnskej ambasáde Ekvádoru, kde sa sedem rokov ukrýval, stal otcom.

Pokračovanie jeho kauzy má teraz vo svojich rukách dvojica sudcov, na ktorej verdikt by sa podľa agentúry AP mohlo čakať niekoľko týždňov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet