Na hlavný obsah

Vodca Talibanu sa po dlhých rokoch objavil na verejnosti

Dlhodobo sa drží v ústraní.

Vodca Talibanu sa po dlhých rokoch objavil na verejnosti
Na ilustračnej snímke bojovníci Talibanu hliadkujú na ulici v Kábule. Foto: TASR/AP

Líder radikálneho hnutia Taliban mulla Hajbatulláh Achúndzáda sa po rokoch prvýkrát objavil na verejnosti, keď v sobotu (30. 10.) zavítal do náboženskej školy v provincii Kandahár.

Informovalo o tom v nedeľu (31. 10.) vládnuce afganské hnutie, ktoré ale nezverejnilo žiadny videozáznam alebo fotografie. Achúndzáda, ktorý stojí na čele Talibanu od roku 2016, sa drží v ústraní a verejne nevystúpil ani po tom, ako hnutie v auguste prevzalo moc v Afganistane.

„Vodca veriacich, šejch Hajbatulláh Achúndzáda, vystúpil na veľkom zhromaždení v známej madráse (náboženskej škole) Hakimíja a hovoril desať minút k odvážnym vojakom a študentom,“ citovala agentúra AFP z vyhlásenia talibskej vlády. Na sociálnych sieťach sa objavil zvukový záznam, kde je počuť, ako niekto prednáša modlitby a požehnania.

Podľa AFP Achúndzáda dorazil do školy koránu za prísnych bezpečnostných opatrení. Líder Talibanu o sebe v posledných rokoch dával vedieť len vyhláseniami v čase moslimských sviatkov a jeho podoba je známa iba z jednej oficiálnej fotografie.

Verejne nevystúpil ani po tom, ako sa z Afganistanu v lete stiahli medzinárodné jednotky a vládu prevzal po rýchlej ofenzíve práve Taliban. Preto sa špekulovalo, že Achúndzáda sa možno ukrýva v Pakistane, alebo je dokonca mŕtvy.

Tiež zakladateľ hnutia Taliban mulla Muhammad Umar sa na verejnosti objavoval len minimálne. Za predchádzajúcej vlády Talibanu v rokoch 1996 až 2001 sa väčšinou zdržiaval vo svojom sídle v Kandaháre, návštevy prijímal neochotne a do Kábulu cestoval len zriedka.

Achúndzáda, ktorý má okolo 60 rokov, sa do čela Tálibánu dostal v máji 2016 po tom, ako pri americkom útoku na pakistanskej hranici s Afganistanom zomrel jeho predchodca mulla Muhammad Mansúr.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet