Na hlavný obsah

Začal sa súd s bývalým dozorcom z koncentračného tábora. Má 100 rokov

Obžalovaný je z napomáhania k vražde v 3 518 prípadoch.

Začal sa súd s bývalým dozorcom z koncentračného tábora. Má 100 rokov
Na snímke bývalý dozorca z koncentračného tábora pred súdom. Foto: ČTK/AP

V nemeckom meste Neuruppin sa vo štvrtok (7. 10.) začal proces so 100-ročným bývalým dozorcom, ktorý je obžalovaný z napomáhania k vražde v 3 518 prípadoch v koncentračnom tábore Sachsenhausen. Stal sa najstaršou osobou súdenou za zločiny, ktoré mal na svedomí vtedajší nacistický režim, informovala agentúra AFP.

Ožalovaný muž pôsobil ako dozorca v koncentračnom tábore Sachsenhausen pri Berlíne v rokoch 1942 až 1945. Obvinenia voči nemu sa týkajú aj napomáhania k „poprave sovietskych vojnových zajatcov v roku 1942 zastrelením“ a vražde väzňov „pomocou jedovatého plynu Cyklón B“.

Stefan Waterkamp, právny zástupca obžalovaného Josefa S., pred súdom uviedol, že jeho klient sa nebude vyjadrovať k samotnej práci v tábore, ale poskytne informácie len o vlastnej osobnej situácii.

Napriek svojmu súčasnému pokročilému veku bol obžalovaný uznaný za zdravotne spôsobilého postaviť sa pred súd. Na pojednávanie, ktoré sa vzhľadom na obrovský záujem o prípad konalo v športovej hale, prišiel dôchodca za pomoci chodítka. Súdny proces by mal trvať do začiatku januára.

Nemecko sa v posledných rokoch snaží urýchliť procesy s ešte žijúcimi členmi vedení nacistických koncentračných táborov. Spúšťačom bol prípad bývalého dozorcu vo vyhladzovacom tábore Sobibor Johna Demjanjuka v roku 2011, odsúdeného za spoluúčasť na vraždách, ktoré mal podľa súdu na svedomí vtedajší nacistický režim. Súdy odvtedy netrvajú na dokazovaní individuálnej viny, ktoré býva často nemožné.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet