Na hlavný obsah

Zahraniční turisti sa do Austrálie dostanú až na budúci rok

Dovtedy bude štát vpúšťať len študentov a pracovníkov.

Zahraniční turisti sa do Austrálie dostanú až na budúci rok
Na ilustračnej snímke budova opery v austrálskom meste Sydney. Foto: TASR/AP

Austrália pre pandémiu koronavírusu pustí na svoje územie zahraničných turistov až v budúcom roku. Uviedol to premiér Scott Morrison. O niečo skôr budú podľa neho môcť do krajiny pricestovať kvalifikovaní zamestnanci a študenti, informovala agentúra AP. Pre pandémiu Austrália v marci minulého roka veľmi obmedzila počet ľudí, ktorí môžu pricestovať na jej územie.

Morrison predtým uviedol, že hranice sa začnú otvárať, až keď v Austrálii bude naočkovaných proti koronavírusu najmenej 80 percent obyvateľstva staršieho ako 16 rokov. Podľa ministerstva zdravotníctva do utorka (5. 10.) dostalo 80 percent obyvateľstva vo veku 16 a viac rokov aspoň jednu dávku vakcíny, obe dávky potom 57 percent ľudí v danej vekovej kategórii, uviedla stanica ABC.

Od novembra vláda plánuje umožniť cestovanie do zahraničia Austrálčanom. Potom by podľa premiéra mali byť na rade zahraniční kvalifikovaní zamestnanci a študenti. „Dočkáme sa aj medzinárodných turistov, myslím, že to bude v budúcom roku,“ uviedol Morrison.

Austrália plánuje nakúpiť lieky proti koronavírusu

Austrália tiež oznámila, že plánuje nakúpiť 300 000 balení nového lieku Molnupyvir od americkej spoločnosti Merck. Tá uvádza, že jej liek znižuje až o polovicu riziko hospitalizácie a úmrtia v súvislosti s nákazou koronavírusu. Podľa spoločnosti to ukazujú výsledky jej štúdie, ktorá však nebola zatiaľ publikovaná. Prvé balenie by mala Austrália dostať na začiatku budúceho roka.

Štát Viktória v utorok zaznamenal 1 763 nových prípadov nákazy za posledných 24 hodín. To je najvyšší denný prírastok, ktorý od začiatku epidémie zaznamenal nejaký z austrálskych štátov.

Vyše 500 obyvateľov štátu je v súvislosti s koronavírusom v nemocnici a stovka pacientov je na lôžkach s intenzívnou starostlivosťou. Väčšinu hospitalizovaných tvoria nenaočkovaní ľudia, informoval premiér štátu Daniel Andrews. Štát je pre zlú epidemickú situáciu v lockdowne.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet