Na hlavný obsah

Británia ako prvá na svete schválila liek od firmy Merck na liečbu covidu

Liek znižuje riziko hospitalizácie a úmrtia na polovicu.

Británia ako prvá na svete schválila liek od firmy Merck na liečbu covidu
Na snímke nový experimentálny liek proti ochoreniu COVID-19 molnupiravir od americkej farmaceutickej spoločnosti Merck & Co. Foto: TASR/AP

Británia dnes ako prvá krajina na svete schválila použitie lieku molnupiravir na liečbu covidu-19. Informovala o tom agentúra AP.

Tabletky od americkej farmaceutickej spoločnosti Merck & Co možno používať aj pri domácej liečbe koronavírusu. Podľa výsledkov klinických testov tento liek u infikovaných znižuje riziko hospitalizácie a úmrtia na polovicu.

O jeho schválení aktuálne rozhoduje aj Európska lieková agentúra (EMA) a americké úrady.

„Dnešok je pre našu krajinu historickým dňom, pretože Spojené kráľovstvo je prvou krajinou na svete, ktorá schválila antivirotikum, ktoré sa dá na liečbu covidu-19 použiť doma,“ uviedol britský minister zdravotníctva Sajid Javid.

Merck uvádza, že do konca roka má kapacitu na výrobu desiatich miliónov dávok nového antivirotika. Lieky si však prostredníctvom zmlúv už vopred zabezpečili vlády po celom svete, takže dostupnosť tohto preparátu bude zatiaľ obmedzená. Britské úrady v októbri oznámili, že pre Spojené kráľovstvo zaistili 480 000 dávok molnupyviru.

Molnupiravir je prvým perorálnym liekom proti covidu-19 a podľa lekárov môže byť užitočný najmä pre ľudí, ktorí sa z najrôznejších dôvodov nemôžu dať zaočkovať.

Merck, ktorý vyrába liek spoločne s firmou Ridgeback Biotherapeutics, chce licencie na svoje antivirotikum poskytnúť aj ďalším výrobcom. Liek určený pre dospelých nad 18 rokov, by tak potenciálne mohol významne pomôcť najmä chorým v chudobnejších krajinách, ktoré majú pre nedostatok vakcín len malý podiel zaočkovaných, uviedla AP.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet